Zaraženi je doputovao iz Mozambika i osim što on rezultira pozitivan ustanovljeno je da je pozitivno i pet članova njegove familije.

Reč je o jednom od direktora kompanije „Eni“ (40 godina), živi u Kampaniji, u Kazerti, stigao je avionom iz Mozambika na milanski aerodrom 11. novembra gde mu je urađen test, rezultirao je negativan ali 4 dana kasnije na drugom, molekularnom, ustanovljeno je prisustvo novog soja virusa omikron. Simptomi kod zaraženog su blage prirode.

Rekonstruisan je čitav put na povratku posle 11. novembra, sleteo je na rimski aerodrom Fjumićino, potom se autom prebacio u Kazertu gde je ostao tri dana, a onda otišao u Milano, gde se nalazi sedište Firme sa aerodroma u Napulju na aerodrom Linate i dalje je na testu iskazivan negativan rezultat.

Foto: Profimedia

 

U Milanu je proveo jednu noć u hotelu, došavši u firmu rađen mu je po protokolu te Firme molekularni test jer je trebalo da krene ponovo u Afriku. S obziorm da je za analizu takvog testa potrebno najmanje 24 sata čovek je krenuo u Rim na aerodrom Fjumićino gde je trebalo da se ukrca za Afriku, tokom putovanja saopšteno mu je da je pozitivan i on se vratio u Kazertu.

U međuvremenu se ulazilo u trag onima sa kojima je bio u kontaktu kako na putu u avionu tako i nakon izlaska na raznim mestima.

Ustavonovljeno je da je pet članova familije pozitivno. U karantinu su supruga, dvoje male dece i svekar i svekrva.

Danas se očekuje rezultat testa iz bolnice „Kotunjo“ u Napulju da li su članovi famiije zaraženi istim sojem. Urađen je test u školi u razredima gde pohađaju njegova deca i svi za sada rezultiraju negativni, za 5 dana biće ponovo urađen test.

Foto: Z. Knežević

 

Pacijent je inače vakcinisan sa obe doze, nema značajnijih problema a članovi familije se osećaju dobro.

Italijanski virolozi i naučnici smatraju da će biti potrebno nekoliko nedelja da se ustanovi da li se ovaj soj brže širi od Delte i da li je zarazniji, a s obzirom da postoji veoma veliki broj varijanti ovog novog soja postoji i takva mogućnost, a što je najvažnije nauka treba da shvati da li ovaj soj „buši“ vakcinu, odnosno da li nas vakcine koje smo primili štite od novog soja.

Guverner Kampanije Vinćenco De Luka izdao je naredbu da snage javnog reda maksimalno budu obazrive u kontroli da li građani nose maske na licu u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom gde nema dovoljno distance među osobama.

A insistira se duž Apeninskog poluostrva na one koji nisu primili vakcinu da to hitno urade kao i na imunizaciju trećom dozom.

(Novosti onlajn)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".