Pravila nalažu da se tokom posta ne jedu meso, mlečni proizvodi i jaja. Međutim, valja istaći da je uzdržanje od hrane samo sporedna stvar. Post je duhovno pročišćenje i priprema za svetu tajnu pričešća, savladavanje iskušenja i stremljenje ka čistoti duha i tela.

Podvig posta je koliko telesni, toliko i duhovni.

Prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

- Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? - prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

U Svetom pismu piše “ljubi bližnjeg svog kao sebe samoga”, što znači da je čovek čoveku brat, te da treba da budemo tolerantni, da poštujemo i pomažemo druge, a to možemo samo ako nismo besni i sebični.

Foto: Ženjko Knežević

 

Na portalu Svetosavlje navodi se da pravilo posta nalaže da se od 28. novembra do 30. decembra ponedeljkom, sredom i petkom posti na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

Poslednje nedelje pred Božić, od 1. do 7. januara, ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju, osim ako vernici u dogovoru sa svojim sveštenikom nisu dobili drugačije razrešenje.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".