NJegove partijske kolege opraštaju se od svog istaknutog člana, a neutešna je i njegova emotivna partnerka, pevačica Ana Bekuta, sa kojom je proveo poslednje godine života.

Zanimljivo je da je Mrkonjić imao posebnu želju vezanu za sopstvenu sahranu. I dalje veran komunističkoj ideji, on je tražio da ga sahrane sa petokrakom u sanduku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Srb VIP (@srbija.v.i.p)

U tom svetlu posebno zanimljivo danas deluje i fotografija Mrkonjića iz perioda kada je bio u JNA. Mrka, kao mlad vojnik, drži govor, dok ga ostali u sali pažljivo slušaju...

Milutin Mrkonjić je rođen 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Rukovodio je obnovom Srbije ispred Vlade Srbije nakon NATO bombardovanja 1999. godine. Godine 2007. dolazi na mesto potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije, a nakon što je tadašnji predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić preuzima predsedavanje sednicama Skupštine. Pred Mrkonjićem je druga vlada Vojislava Koštunice položila zakletvu.

Na izborima 2008. godine bio je kandidat SPS-a za predsedničke izbore, međutim bez velikog uspeha. Formiranjem koalicije DS-SPS 2008. godine, u vladi Mirka Cvetkovića je izabran za ministra infrastrukture. Drugi ministarski mandat je dobio u vladi Ivice Dačića kada je postao ministar saobraćaja, a zamenio ga je stranački kolega nakon godinu dana.

Bio je počasni predsednik SPS-a i počasni doktor nauka Univerziteta Megatrend.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".