Premijer Boris DŽonson saopštio je da će svi koji dolaze u zemlju morati da prilože negativan test i da je vreme da se pojača primena trećih doza vakcine.

„Zahtevaćemo od svakog ko uđe u Veliku Britaniju da uradi PCR test do kraja drugog dana nakon dolaska i da se samoizoluje dok ne dobije negativan rezultat“, rekao je DŽonson na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je saopštio da će oni koji su bili u kontaktu sa ljudima za koje se sumnja da su pozitivni na novi soj Omikron, morati da se izoluju na 10 dana, bez obzira da li su vakcinisani.

DŽonson je rekao da ne zna koliko su vakcine efikasne protiv novog soja, ali da se nada da će one pružiti bar neku zaštitu.

“Pooštravamo i mere u vezi sa nošenjem maski u javnom prevozu i prodavnicama, one će sada biti obavezne. Sve mere biće ponovo razmotrene za tri nedelje”, naveo je britanski premijer.

Glavni medicinski savetnik britanske vlade Kristofer Viti, koji se novinarima obratio zajedno sa DŽonsonom, poručio je da postoje razlozi za uverenje da novi soj korona virusa Omikron ima određeni stepen otpornosti na vakcine.

„Postoji razumna šansa da će barem u određenom stepenu ova varijanta izbeći vakcine“, rekao je Viti.

U Velikoj Britaniji identifikovana su dva slučaja novog, omikron soja korona virusa, kod osoba koje su putovale u Južnu Afriku, saopštio je danas britanski ministar zdravlja Sadžid DŽavid.

Dvojici zaraženih i svim članovima njihovih porodica rečeno je da budu u samoizolaciji, dok ne budu završeni svi dodatni testovi kako bi sa sigurnosću bilo potvrđeno da je reč o novom soju virusa.

Od danas će Britanija na "crvenu listu" dodati i Malavi, Mozambik, Zambiju i Angolu, a britanski i irski džavljani koji stižu iz tih zemalja moraće u karantin na 10 dana.

Na ovoj listi zbog pojave novog omikron soja virusa već su Bocvana, Lesoto, Namibija, Južnoafrička Republika i Zimbabve.