Za vernike koji poštuju stari Julijanski kalendar danas je zvanično počeo veliki Božićni post, a trajaće narednih 40 dana – do 6. januara 2022. godine.

Vernici pravoslavne veroispovesti bi šestonedeljni post trebalo da iskoriste za pročišćenje duše i tela od strasti, kao i da se uzdrže od rđavih misli, želja i dela, a naposletku i od mrsne hrane. Na Božić, 7. januara, treba da pristupe činu pričešća i proslave rođenje Isusa Hrista.                       

Post podrazumeva prelazak na drugačiji režim ishrane, a ove godine održava se u vreme pandemije korona virusa, i to u trenutku kada je kovid 19 u svom najjačem naletu, a organizmu neophodna hrana koja će mu obezbediti jak imunitet.

Starešina Crkve Stevog Đorđa na Bežaniji Vladimir Levićanin kaže da je pravilo posta isto kao i do sada, te dodaje da post ima blagotvorna dejstva na organizam i zdravlje ljudi.

Božićni post nije strog, kaže sveštenik i dodaje da je individualno kako će i na kojin način vernici da poste.

- Postoje mere strožeg i blažeg posta za one ljude koji su nemoćni, bolesni, koji imaju tegobe, pa post sa hranom može da se ublaži - pojašnjava Levićanin.

Foto: Depositphotos/Ilustracija

 

Nutricionisti poručuju da bi hrana tokom posta trebalo da bude raznovrsna, jer se tako čuva imunitet.

Nutricionistkinja Tanja Bakrač pre nekoliko dana rekla je za RTS da post podrazumeva izostavljanje namirnica životinjskog porekla i treba da bude raznovrstan, odnosno da je važno da se vodi računa da se unosi dovoljno nutrijeneta, belančevina, masti i ugljenih-hidrata.

- Post ne treba da bude jednoličan da ne bismo smanjili imunitet i da ne bi došlo do problema sa zdravljem. Posebno je važno ne izbegavati doručak. Tokom posta treba uzimati namirnice koje su sveže i sadrže vitamine, minerale i vlakna - ukazala je Bakrač.

Ona je dodala da tokom posta može doći do manjka vitamina D, u organizmu, jer se ne konzumiraju mlečni proizvodi, pa je potrebno jesti ribu ili uzimati suplemente tog vitamina.

Uz vitamin D, važni su i vitamin B12 i vitamin C.

Levićan ukazuje i da je pandemija "velika nevolja i iskušenje", ali, ohrabruje da, i prema Jevanđelju, "sve ima početak i kraj", pa će i pandemja proći.

Dok traje borba sa epidemijom, dok su ljudi ugroženi, a lekari posrću pod teretom borbe, na ivici snaga, Levićanin ističe da svi treba da budu krajnje solidarni u pridržavanju epidemioloških mera.

Post će nam pomoći da budemo bliže Bogu, ali da budemo više na usluzi jedni drugima i da više mislimo jedni na druge, zaključio je sveštenik.

Šta je sve dozvoljeno?

Ovaj post jedan je od četiri velika godišnja posta, ali nije tako strog kao Veliki post, jer su ulje i vino dozvoljeni tokom svih dana, osim sredom i petkom, kad se posti na vodi. Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili u petak.

Poslednja nedelja Božićnog posta, pred Božić, posti se strože, bez konzumiranja ribe, po mogućstvu na vodi, dok se na Badnji dan ne upotrebljavaju ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi.

Post na vodi podrazumeva unošenje sirove hrane, kao i kuvanih i pečenih namirnica, bez ulja, dok post na ulju pruža mnogo više mogućnosti kada su u pitanju izbor i priprema hrane.                                             

Pravoslavci u drugim zemlja treba da poštuju tradiciju

Važno je i da pravoslavni hrišćani, koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru – i padaju se u vreme Božićnog posta – ne prekidaju post, već da Novu godinu proslave po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.                                                                                                                                                                                                     

   

Udaljavanje od loših dela

NJegove reči poklapaju se s opomenom Svetog Vasilija Velikog, koji je jednom rekao: “Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela.”

Šta je istinski post uči nas i Sveti Jovan Zlatousti:

– Kažeš da postiš? Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se sa njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neći hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso. Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim, ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje?

Inače, iako je Božićni post zvanično počeo danas, vernici koji poste sredom i petkom praktično su post započeli juče, pa će ove godine postiti dan duže.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".