Kon je, podsetimo, danas izjavio da naši građani zbog katoličkog Božića već oko Svetog Nikole dolaze iz zemalja gde puca delta soj i da je realno da deca ne idu u školu u periodu kad oni dolaze.

Kako u prosvetnim sindikatima poručuju za "Telegraf" nastavnici su burno reagovali na ovu najavu, jer ne mogu da stignu da organizuju završetak prvog polugodišta za samo dve nedelje, koliko bi im ostalo ako bi se zimski raspust pomerio po Konovoj naredbi.

- Prerano je da zimski raspust počne pre Svetog Nikole. I kasno je da nam se to sada saopšti. Ostalo je mnogo posla da se uradi da bi se završilo polugodište. Mi sad za 19 dana treba da uradimo sve ono što bismo inače uradili za 30. Nije moguće - poručuje Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Foto: I. Marinković

 

 

Kako je slikovito objasnila, profesori srpskog treba da održe pismene zadatke prve nedelje decembra, profesori matematike druge nedelje, a profesori stranog jezika treće.

- A mi sad ne znamo ni da li će biti te treće nedelje - ističe ona.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da je ovakvo odnošenje prema prosvetnim radnicima neozbiljno i neodgovorno.

- Mi nismo roboti, ne radimo na dugme upali/ugasi. U prosveti radi 110.000 nastavnika koji imaju svoj plan i program. Ne možete danas za sutra da im kažete kako se sve menja. Naš predlog je bio da raspust počne 24. decembra i taj predlog smo uputili Ministarstvu prosvete, ali za sada nema odgovora - navodi Antić.

Bilo da se raspust pomeri na 24. decembar ili oko Svetog Nikole, đacima bi to mogao da bude najduži zimski raspust ikad.

Dva modela nadoknade časova

Prosvetari podsećaju da još nisu nadoknađeni ni dani od produženog jesenjeg raspusta i da je izvesno da će školska godina morati da bude produžena kako bi se sve nadomestilo.

Propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:

Foto: Tanjug/AP

 

 

- radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana

- produženjem školske godine

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

(Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".