Foto: Depositphotos

Viral

OVE APLIKACIJE ŠTETE TELEFONU: Ako ih koristite, obrišite

Izvor: Nportal
|
25.11.2021.
|
13:28

U ZADNJE vreme softverski inžinjeri sve više apeluju na cirkulisanje određenih aplikacija u koje svojim "virusima" posebno štete android telefonima. Stručnjaci za digitalnu bezbednost objavili su listu aplikacija zaraženih Joker malverom, koji krade podatke i novac sa bankovnih računa.

Istraživač Android bezbednosti iz kompanije "Kasperski" upozorava na povećanu opasnost koju prouzrokuje Joker malver. Izlistano je ukupno 13 Android aplikacija, koje deluju bezopasno, ali u sebi kriju opasan malver.

Joker je zapravo i neugodan trojanac - često je prikriven u pozadini, nakon što se instalira aplikacija koja ga sadrži. Posle određenog vremena, počinje sa svojim malicioznim delovanjem.

Pomenuti malver je sposoban da ukrade sadržaj SMS poruka (kao što su jednokratni sigurnosni kodovi), a može čak i da prijavi korisnika na različite pretplatničke servise i iznudi na stotine dolara.

Google je već uklonio ove programe iz svoje prodavnice aplikacija - Play Store, ali ukoliko neku od dole izlistanih aplikacija imate instaliranu na svojim uređajima, odmah ih uklonite.

Lista štetnih aplikacija:

Classic Emoji Keyboard
Battery Charging Animations Battery Wallpaper
Battery Charging Animations Bubble Effects
EmojiOne Keyboard
Easy PDF Scanner
Flashlight Flash Alert On Call
Halloween Coloring
Now QRcode Scan
Dazzling Keyboard
Smart TV remote
Volume Booster Louder Sound Equalizer
Volume Booster Hearing Aid
Super Hero-Effect

Uobičajeni savet za korisnike je da izbegavaju instaliranje neproverenih i sumnjivih aplikacija, da se koriste aplikacije proverenih developera i da se koristi antivirus softver na Android uređajima.

(Techadvisor)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

Komentari

Video