NJegova kandidatura pokazuje zapravo koliko je Interpol izgubio na važnosti i uticaju koji je ranije imao u obezbeđivanju mira.

Kritičari ove svetske policijske organizacije ističu kako je ona poslednjih godina postala je jedno od najdražih instrumenata autoritativnih režima za gušenje opozicionih aktivnosti u vlastitim zemljama i taj trend je primetan širom sveta.

Slabljenje kredibiliteta ovog sistema koji postoji od 1923. godine sa ciljem da liši slobode osumnjičene i kriminalce u bekstvu, te da štiti građane zemalja članica - preti da dostigne vrh apsurda na 89. Generalnoj skupštini gde je predsednički kandidat i jedan od favorita za čelnu funkciju general Ahmed Naser al-Raisi, trenutni generalni inspektor ministarstva unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, koga svetski mediji optužuju za kršenje ljudskih prava.

Nekoliko nevladinih organizacija već su izrazile zabrinutost zbog njegove kandidature. Prema istraživanjima, većina "crvenih Interpolovih poternica", onih koje mogu dovesti do hapšenja i ekstradicije, dolaze iz država u kojima vladaju autokratski režimi, ili iz onih u kojima postoji izražen nedostatak političke transparentnosti, poput Belorusije, Venecuele, Egipta, Kine, Azerbajdžana, Irana, Indije, ili Tadžikistana – koji je samo u 2019. godini poslao 2.500 crvenih poternica.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ova tendencija je zabeležena i u Evropskom sudu pravde, a sve više zabrinjava predstavnike demokratskih zemalja.

Generalni inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata kontroverzni Ahmed Naser al-Raisi je glavni kandidat za čelnu poziciju Interpola koji okuplja policije iz 195 država.

NJegova kandidatura našla se na udaru kritika posebno kod britanske javnosti nakon tvrdnji da je kršio čitav niz ljudskih prava.

Naime, britanski akademik Metju Hedžis tvrdi da je bio zatvoren mučen u UAE u periodu od maja do novembra 2018. godine, nakon što su ga uhapsili pod lažnom optužbom za špijunažu.

Hedžis, koji tvrdi da je u Emiratima bio na studijskom putovanju, tužio je emiratske zvaničnike, uključujući i Al Raisija za 350.000 funti, jer su ga držali okovanog, uskraćivali mu san i drogirali ga.

Strahuje se, navode britanski mediji, da bi postavljenje Al Raisija na čelo Interpola poslalo "pogrešan signal drugim autoritarnim vladama" da je korišćenje Interpola za progon kritičara "okej".

Al Raisijevi protivkandidati su Čehinja Sarka Havrankova, policijska veteranka zadužena za nadgledanje policijske međunarodne saradnje u svojoj zemlji i nigerijski visoki policijski službenik Adam Mohamed.

Izbor se odvija netransparentno, jer sve kandidature nisu objavljene.

Svaka zemlja ima jedan glas, a predsjednik se bira prostom većinom glasova.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".