Na današnji dan pre tačno 30 godina izašao je jedan od najuspešnijih Diznijevih crtanih filmova "Lepotica i zver". To je prvi animirani film koji je bio nominovan za Oskara u konkurenciji najboljeg igranog filma 1991. godine. Osvojio je dva Oskara (najbolja muzika i najbolja pesma).

Priča o lepotici koja se udaje za zver nije plod mašte. Ovakva priča je prvi put objavljena 1740. godine u Francuskoj. NJu je napisala spisateljica po imenu Gabrijel Suzan de Vilnou prema istinitim događajima i likovima. Prava "zver" iz ove priče je muškarac po imenu Petrus Gonsalvus, rođen 1537. na Kanarskim ostrvima, koji je bolovao od hipertrihoze ili sindroma vukodlaka - tada nepoznate i neizlečive bolesti.

Kada je imao svega 10 godina, Gonsalvus je bio zaključan u kavez i poslat u Francusku kao poklon za krunisanje kralja Anrija II. Iako je bio zaključan u podrumu i tretiran kao zver, doktori su zaključili da se radi o pravom dečaku.

Od tog trenutka su stvari počele da se odvijaju u Gonsalvusovu korist. Kralj je odlučio da mu obezbedi obrazovanje. Iako kralj u njega nije polagao velike nade, Gonsalvus se pokazao kao dobar učenik koji je bez većih poteškoća uspeo da nauči nekoliko stranih jezika i manire visokog društva.

Gonsalvusov napredak najbolje se ogleda u činjenici da je uspeo da postane ugledan član kraljevske palate, što je značilo dobijanje svih privilegija tadašnje aristokratije. Nakon smrti Anrija II francuski presto zauzima kraljica Katarina di Mediči, njegova supruga, koja je važila za lošu osobu.

Priželjkivala je Gonsalvusovu ženidbu. Prema nekim pričama sa dvora, kraljica je bila znatiželjna i želela je da vidi da li bi i njegova deca bolovala od hipertrihoze.

Kraljičini planovi su se na kraju obistinili. U njega se neočekivano zaljubila devojka Katarina. Gonsalvus je oženio devojku i sa njom proveo 40 godina u braku tokom kojeg je rođeno sedmoro dece. Četvoro dece je bolovalo od istog sindroma, troje nije.
 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".