Foto: V. Danilov

Vesti

ĐOKOVIĆI NAŠLI ZAMENU ZA MESO: Namirnica dobra za mršavljenje

Izvor: Nportal
|
20.11.2021.
|
20:10

NAJBOLJI teniser sveta Novak Đoković izbacio je meso iz ishrane i cilju očuvanja zdravlje i fizičke koncije, što je izazvalo brojne reakcije i polemike među njegovim obožavaocima.

Jedna od namirnica koje su postale neizostavan deo prehrane u porodici Đoković jeste kinoa. Kinoa ne goji, a u Indiji je nazivaju "zlatnom žitaricom" i "kraljicom semenki". Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Osim što je kinoa omogućila ljudima da ostanu u životu i za vreme ratova, ova žitarica organizmu može da donese mnoge dobrobiti.

Kinoa sadrži velike količine proteina, zbog čega može da bude konkurent proizvodima životinjskog porekla. Bogata je vitaminima E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Narodna medicina koristi kinou i za lečenje različitih bolesti.

Takođe je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uključite kinou u ishranu. Kinoa je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad creva.

Mnogi smatraju da je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa koja se dobija samo kuvanjem mesa.

Pripremnje ove žitarice je veoma delikatan proces i ako je prekuvate postoji mogućnost da dobijete nejestivu kašu. Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva, kad voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da se lagano kuva 12-15 minuta.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".

Komentari
8

Video