''Založila sam sinoć i bilo je toliko toplo. Vidi venčić od cveća! Sve moje stvari su ovde, u ovoj polici. Samo još struju da mi srede i televizor da mi donesu, ovde ću da uživam kao nikad...'', objasnila je Dušica, pokazujući svoj novi dom novinarima Novosti.

Foto: Z. Rašić

 

Uvodeći u svoj novi dom, zapravo kiosk od nekoliko kvadrata, koji su obezbedile dobre komšije, Dušica (68) sija, puna zahvalnosti. Sugrađani iz Donje Mutnice su prenele kiosk u njeno dvorište, a u njemu se nalazi krevet, sto i stolica, polica sa odećom i posteljinom i nova peć sa čunkom sprovedenim kroz limeni krov.

Obloženi zidovi omogućavaju osećaj toplog doma. Do sada je živela u oronuloj kući, ali je sada ovaj kiosk njen novi dom.

Foto: Z. Rašić

 

Od smrti majke, Dušica živi sama sa penzijom od 13 hiljada dinara i lošeg je zdravlja. Nedovoljno je za život, a tek nedovoljno za održavanje stare oronule kuće. Krov se uruđavao, a sada se očekuje da će se sa prvim snegom potpuno srušiti. Mladi meštani su pokrenuli akciju hitnog iseljenja Dušice iz ove kuće koja je opasna po život. Najbrže rešenje je predstavljao upravo kiosk.

''Za kupovinu trafike, koju smo našli, trebalo nam je 70 hiljada dinara. Uz pomoć objava preko društvenih mreža, prikupili smo za dvadesetak dana i više, oko stotinu hiljada'',  objasnio je Miloš Đurđević za Novosti, jedan od pokretača ove akcije.

Foto: Z. Rašić

 

Spremili su teren u dvorištu gde su predvideli da bude trafika. Zbog toplote su je podigli sa zemlje, nabavili su krevet, peć, police, sto i stolice. Ostaje samo da se priključi struja, kao i da se iznutra uradi izolacija. Obećali su Dušici i televizor, objasnio je za Novosti Đurđević.

Sredstva je doniralo više od 40 domaćinstava, pa Đurđević naglašava da je petina kuća u selu učestvovala u zbrinjavanju svoje komšinice. Postojali su i donatori sa strane, a kako cifra nije bila velika, sakupljen je novac za manje od mesec dana.

Foto: Z. Rašić

 

''Znao sam u startu da ćemo da uspemo, samo je trebalo krenuti. Solidarnosti i humanih u selu ima. Svesni smo da trafika nije idealno rešenje, ali je to bilo najbrže što smo mogli da uradimo. Dušica se uselila, vidite i sami koliko je zbog toga srećna'', dodaje jedan od pokretača ove akcije.

I takav sirotinjski dom je ipak dom

Poslednje rušenje krova u staroj kući je bilo u jednoj od soba, pa je Dušica počela da spava u hodniku iz straha. Druga soba odavno nije bila za upotrebu, te je u njoj čuvala nekoliko kokošaka, kao i psa, kad je hladno. Dušica je objasnila da neće ništa od srušenog krova iskoristiti za ogrev, te polaže nadu u dobre komšije da će joj obezbediti i drva za zimu.

(Novosti onlajn)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".