ŽENU SPASILA HRABROST LEKARA: U UKCS prvi put u Srbiji na pacijentkinji sa karcinomom pankreasa primenjena APPELBY metoda

V. N.

10. 11. 2023. u 07:00

ŽENI oboleloj od karcinoma pankreasa, lekari Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) spasili su život primenom ekstremno zahtevne APPELBY procedure, koja je sada prvi put izvedena u našoj zemlji, a inače se radi u vrlo malom broju svetskih centara.

ЖЕНУ СПАСИЛА ХРАБРОСТ ЛЕКАРА: У УКЦС први пут у Србији на пацијенткињи са карциномом панкреаса примењена APPELBY метода

Uspeh Doktor Miloš Bracanović sa pacijentkinjom M. S. Foto privatna arhiva

Pacijentkinja M. S. (57) iz unutrašnjosti Srbije zahvatu je podvrgnuta pre dve nedelje, a kako se dobro oporavila danas će biti otpuštena iz bolnice.

Njoj je pored karcinoma pankreasa izvađeno i nekoliko abdominalnih organa, a sama procedura APPELBY je, između ostalog, specifična i po tome što podrazumeva i rekonstrukciju glavne crevne vene.

Veoma kompleksnu proceduru izveo je multidisciplinarni tim predvođen hirurgom dr Milošem Bracanovićem, a u kojem su bili i prof. dr Nenad Ivančević, dr Nenad Jakovljević, dr Jelena Mitrović, dr Mateja Petrović, radiolozi Bora Lukić, Jelica Vukmirović, Tijana Tomić i anesteziolozi Nataša Pavlović, Milena Kekić i Ivan Stoimirov.

Doktor Miloš Bracanović rekao je da je operacija APPELBY, izazov i za svetske centre, a za njega lično najveći uspeh je što se pacijentkinja dobro oseća i odlazi kući.

- U hiruriškom smislu APPELBY procedura je ekstremno zahtevna i kompleksna, a za ishod i uspeh bitno je da je pacijent prošao bez komplikacija. Radi se o proceduri lečenja uznapredovalih karcinoma pankreasa kod kojih je došlo do infiltracije glavnog arterijskog stabla koje snabdeva krvlju jetru, želudac, pankeras i slezinu. Tokom ove operacije odstranjuje se tumor pankreasa u celosti, sa najvećim delom abdominalnih organa odnosno skoro celim želucem, pankreasom, slezinom i arterijskim stablom, uz odstranjivanje pripadajućih limfnih čvorova i rekonstrukciju glavne crevne vene - objašnjava dr Bracanović.

Foto privatna arhiva

Ovako složene operacije, prema njegovim rečima, izvode se u visokospecijalizovanim centrima jer su radiološka procena, stručan hirurški i anesteziološki tim presudni za uspešan ishod.

- Preoperativno, sa kolegama sa radiologije urađena je adekvatna procena i priprema koja je doprinela da operacija prođe bez komplikacije. Najčešće komplikacije ove procedure su "otkazivanje" jetre, krvarenje, ali i popuštanja anastomoze koja se pravi između creva i malog preostalog dela želuca. U tom smislu, anesteziološki tim i intenzivna nega su u postoperativnom periodu značajno doprineli da pacijentkinja bude otpuštenja kući bez ikakvih komplikacija - objašnjava dr Bracanović.

Sve počelo bolovima

PacijentkinjA je bolest otkrila nakon epizode jakih bolova u stomaku, nakon čega je na kompjuterizovovanoj tomografiji (CT) dijagnostikovan tumor pankreasa. Iz regionalnog zdravstvenog centra poslata je u UKCS, a svojoj kući vraća se bez bolova. Ne samo da joj je spasen i produžen i život, već je u potpunosti povratila kvalitet života bez ikakvih bolova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu