O Tomi i njegovim delima srpska se javnost u poslednje vreme veoma intenzivno interesuje. Uzrok ovoga je film Dragana Bjelogrlića pod nazivom "Toma", koji opisuje njegov uzbudljivi život. 

Ne postoji način na koji se može dovoljno ukazati na značaj ovog umetnika koji je svojim delom obeležio čitavu epohu narodne muzike, ali srećom moguće je pročitati članak iz najvećeg arhiva u Srbiji - arhiva Borbe, koji govori o tome kako je Toma Zdravković primio vest o svojoj bolesti. 

"Najlepša ljubavna pesma na svetu"

"JEDNU od najlepših ljubavnih pesama "Čekaj me (ja ću sigurno doći") ruskog pesnika Konstantina Simonova jugoslovenska i srpska publika znaju po maestralnoj interpretaciji boema Tome Zdravkovića. Muziku, prepev i modifikaciju teksta uradio mu je Milutin Popović Zahar. Ali, malo je poznato da je legendarni pevač narodne muzike odlučio da je otpeva kada je saznao da je bolestan.

Foto: Zoran Kršljanin

 

Pesma ruskog pisca i pesnika prevedena je na čak 35 jezika, a čuveni Toma snimio ju je 1981, godinu dana pre nego što će u beogradskom Domu sindikata održati prvi solistički koncert u karijeri, posle 26 godina bavljenja muzikom.

Zdravković je umro 1991. godine, ali je Simovljeva pesma postala besmrtna, sinonim za ljubav koja prevazilazi sve prepreke i vreme. Mnogi umetnici širom sveta su je interpretirali kroz muziku ili recital, a kod nas osim Tome, još i Rade Šerbedžija.'' (Arhiva Borbe: Večernje novosti 21.1.2016.)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".