Francuski glumac, redatelj i preduzetnik Alen Delon jedan je od najvećih seks-simbola 60-ih i 70-ih godina prošloga veka što se filmske industrije tiče, a ovaj veliki zavodnik nedavno je proslavio 86. rođendan.

Delon je rođen u bogatom predgrađu Pariza, a njegovi roditelji rastali su se kada su mu bile četiri godine. Nakon njihove rastave živeo je u udomiteljskoj porodici, ali nakon što su njegovi posvojitelji preminuli, otac i majka su nastavili da se brinu o njemu. Oboje su se kasnije ponovo venčali, pa tako Alen ima polusestru i dva polubrata.

Prijavio se u francusku vojsku kada je imao 17 godina, a nakon prvog rata u Indokini vratio se u Francusku te je otpušten iz mornarice. Kako nije imao novca bavio se raznim poslovimao - bio je konobar i sekretar ali se na kraju otisnuo slučajno u glumu. Za to je "kriva" njegova prijateljica, glumica Brižit Uber, s kojom je otišao jednom prilikom na filmski festival u Kanu.

Lovac na talente ga je primetio pa ga je nagovorio da potpišu ugovor, a zbog svega toga je Alen počeo da uči i engleski. Proslavio se već s prvim filmovima, a nakon što je prikazana komedija "NJomen are njeak", zapazilo ga je i američko tržište. Nije trebalo dugo da dođe do Holivuda gde je brzo postao svetski hit. Žene širom sveta uzdisale su za njim, a markantni glumac se nije bunio zbog pažnje koju je dobijao.

Na vrhuncu karijere, dok je snimao film "La Piscine", Delonov prijatelj i telohranitelj Stevan Marković je pronađen mrtav, a utvrđeno je da je ubijen. Policiju je istraga dovela do toga da su otkrili brojne orgije na kojima je učestvovao sa Delonom. Na tim žurkama bio je i kasniji francuski predsednik i premijer Žorž Pompidu, a na kraju je sve dovelo do šefa mafije Fransoa Markantonija, koji je ujedno bio i Delonov prijatelj.

https://pin.it/5qsEKhp

Alen Delon vodio je buran privatni život, koji nije skrivao od javnosti. S koleginicom glumicom Romi Šnajder verio se 1958. godine nakon što su se spetljali tokom snimanja zajedničkog filma "Christine". Tokom veze je imao aferu s nemačkom glumicom i pevačicom Niko, koja je 1962. godine rodila njihovog sina. Delon nikada nije priznao svog sina, kojeg su kasnije podigli njegovi roditelji, a Kristijan Aaron Bulonje ga je 2019. tužio te je tražio da se dokaže kako mu je Delon otac. Zbog cele afere raskinuo je veridbu pa se 1964. godine venčao s glumicom Natali Bartelemi.

Natali je njihovog sina Entonija Delona rodila mesec dana nakon venčanja, ali tri godine kasnije ipak su predali papire za razvod. Nastavili su zajedno da žive neko vreme, a kasnije se saznalo i za njegovu aferu s Dalidom, francuskom glumicom i pevačicom. Par je bio u prijateljskim odnosima od 1955. godine, a jedno su vreme bili i susedi u centru Pariza.

Glumicu Mirel Dark upoznao je 1968. godine i odmah su se zaljubili, a ostali su zajedno sve do 1982. godine. Imao je aferu s En Parilud, a kasnije se zaljubio u švedsku manekenku Rosali van Brimen. Rosali i Alen su zajedno dobili dvoje dece, ali razišli su se 2001. godine. Francuski mediji godinama tvrde kako je Delon ljubio još brojne slavne dame, ali neke od tih afera nikada nije priznao javnosti, niti je govorio o njima.

Pre dve godine doživeo je moždani udar, ali se uspešno oporavio. Iako više ne glumi, brojne njegove obožavateljke slažu se da i blizu devete decenije života izgleda sjajno.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".