UBIJENA NAJMOĆNIJA ŽENA HAMASA: Ko je bila DŽamila el Šanti?

Novosti online

19. 10. 2023. u 13:27

UDOVICA suosnivača Hamasa i prva žena koja je izabrana u politički odbor te palestinske terorističke organizacije Džamila el Šanti ubijena je u izraelskom vazdušnom napadu, objavili su mediji povezani s Hamasom u Gazi.

УБИЈЕНА НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА ХАМАСА: Ко је била Џамила ел Шанти?

Foto: EPA

Mediji ne navode detalje o tome gde se napad dogodio, već samo da se desio u zoru, preneo je "Tajms of Izrael".

El Šanti je 2021. godine postala prva žena izabrana u politički odbor Hamasa, što je najviše telo te organizacije za donošenje odluka. Njen suprug Abdel Aziz el Rantisi ubijen je 2004. godine u izraelskom vazdušnom napadu tokom Druge intifade.

Ko je bila Džamila el Šanti?

Džamila el Šanti je rođena 1955. godine i bila je najstariji član grupe poslanika Hamasa izabranih 2006. godine na poslednjim izborima u Gazi.

Ona je 2021. godine postala prva žena koja je izabrana u politički odbor Hamasa. To je najviše telo te organizacije za donošenje ključnih odluka.

Bila je udovica suosnivača terorističke organizacije, Abdela Aziza el Rantisija, koji je i sam ubijen u aprilu 2004.

El Šanti je celog života bila izbeglica u logoru Džabalija, doktorirala engleski jezik i književnost i radila kao predavač na Islamskom univerzitetu u Gazi, piše italijanska La Stampa.

Njena karijera u terorističkom pokretu viđena je kao oblik otvorenosti prema palestinskim ženama.

- Naš pokret poštuje palestinske žene, njihovu borbu, njihovo herojstvo i njihove žrtve - rekao je Suheil el Hindi, drugi viši lider organizacije, misleći na El Šanti.

El Šanti je ranije dala intervju palestinskoj televiziji Al Aksa, u kojem je govorila o ženskom prisustvu u Hamasu kao važnom faktoru u "napretku organizacije".

- Do sada nisam bila uključen u politički pravac Hamasa, ali sam često učestvovala u donošenju odluka te organizacije. Biti direktno uključen u trenutno rukovodstvo i donošenje odluka je dobra promena koja pokazuje da žene imaju identitet i moć na palestinskoj političkoj sceni - rekla je tada El Šanti, preneli su mediji.

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)