Arianda je hiršćanska svetiteljka iz 2. veka. Bila je zaštitnica potlačanih i ugnjetavanih.

Prema narodnom predanju kao veoma mlada postala je robinja kod nekog vlastelina, a kao jedina hrišćanka u okruženju nailazila je na brojne muke.

Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je naredio veliko žrtvovanje idolima i do njihovih hramova sa sobom poveo sve svoje robove. Ariadna je odbila da ide što je njenog gospodara naljutilo.

Foto: Vikipedija

 

 

Posle teških muka puštena je iz tamnice na ulicu. Ipak, vlastelin ju je opet tražio nazad. Kada je Ariadna videla progonitelje, pomolila se Bogu da je zaštiti. Jedna velika stena pred njom se otvorila i sakrila se u nju. Gonioce je to zbunilo, i uskoro je izbila svađa o tome da li da pokušaju da uđu u stenu ili ne. Izbila je i borba i gonioci su se međusobno pobili.

Hrišćani veruju da je nakon toga Ariadna otišla Bogu i da ga i danas moli za sve unižene i nemoćne da ih zaštiti od njihovih neprijatelja. Zato naš narod veruje da se danas treba pomoliti za zdravlje i milost ovoj svetiteljki.

Osim ove svetiteljke, na današnji dan vernici praznuju i Svetog Evmenija sa Krita, svetitelja koji se proslavio lečenjem i najtežih bolesti samo snagom svoje volje.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs&