- Dehidrirana je, slaba i neuhranjena. Odmah po prijemu videlo se da joj je loša krvna slika, ima upale u organizmu, anemiju, bila je puna parazita, ispod repa je imala ranu koja je već inficirana i očigledno je bila u bolovima - objavio je Zoološki vrt na Paliću.

- Odmah je pregledana: urađen joj je ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi. Data joj je infuzija, vitamini, različite injekcija za jačanje, protiv bolova i upala.

Izgleda da mala lavica, koju su veterinari nazvali Kikica, nikada meso nije okusila.

- Po reakciji na meso, deluje da ga nikada ranije nije dobijala za hranu. Posle terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare, pa nema stolicu. U ovoj generalno lošoj situaciji može da se desi da i drugi organi otkažu, kao što su bubrezi i jetra - objašnjavaju stručnjaci.

FOTO: J.L.

 

- Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje. Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje i oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju.

OPERISANA UPRKOS RIZIKU

RENDGENSKI snimci su pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj delimični prelom, pa je, uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, operisana. Zbog povreda kostiju, ona će i posle operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu.  

FOTO: Zoo vrt Palić

 

Kikicu je u četvrtak na Čantavirskom putu u Subotici pronašao jedan vozač, koji je odmah pozvao policiju. Kako saznajemo, okupljenima je odmah bilo čudno što ne beži, već dopušta da se mazi, što nije svojstveno divljim zverima, ma u kom dobu da su. Lavica je očigledno bila na izmaku snage.  

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".