Međutim, ima još srpskih gradova koji sada "žive" svojih pet minuta i gde se isplati kupiti nekretninu.

Izgleda da je prošlo vreme kada su dominirali srpska Atina i naša prestonica, te se stvara mali prolaz za gradove poput Niša, Kragujevca, Subotice i Pančeva - koji bi mogli da postanu top mesta za život u narednim godinama.

Premda nije reč o malim gradovima, nekako stičemo utisak da su godinama unazad u senci Beograda i Novog Sada i, da ne bude zabune, teško će ih dostići, ali je pomak načinjen: razvijaju se, nude poslovne mogućnosti, a novogradnja je sve naprednija.

Cene zemljišta u Vojvodini su, prema rečima Katarine Kuzmanović, stručnjaka za nekretnine, premašile sva očekivanja, a što se tiče pojedinačnih gradova, pored Novog Sada tržište je "procvetalo" i u Kragujevcu i Nišu, zatim Pančevu i Subotici.

Očekuje se da će cene novogradnje sigurno ići naviše u narednom periodu, te Kuzmanović za sada ne očekuje smanjenje obima prodaje, odnosno broja kupaca u 2022. godini.

Krenimo redom, s fokusom na novogradnju:

Prosečna cena po kvadratu u Nišu, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.642 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 982 evra.

Prosečna cena po kvadratu u Kragujevcu, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.113 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 1.011 evra.

Prosečna cena po kvadratu u Pančevu, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.303 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 881 evro.

Prosečna cena po kvadratu u Subotici, na gradskim lokacijama, trenutno iznosi 1.138 evra (prema podacima popularnog domaćeg sajta za nekretnine), a prema informacijama RGZ-a, cena je na nivou od 823 evra.

Konkretno Pančevo je posebno zanimljivo Beograđanima zbog blizine prestonici. Mnogi rade u našem glavnom gradu, a žive u Pančevu, gde su cene nekretnina svakako dosta niže, a živi se mirnije. Do centra Beograda mogu stići za pola sata do 45 minuta, a za jedan prosečan prestonički stan mogu kupiti dve solidne jedinice u Pančevu.

Valjalo bi da obratite pažnju baš sada na stanove u ova 4 srpska grada, ako želite vredne investicije, odnosno "premiju". Očekuje se da će cene ići naviše, a kako su one u Beogradu već dostigle određene rekordne nivoe - ostala atraktivna mesta bi vam mogla biti isplativija u ovom momentu.

Uz širenje poslovnih mreža i puteva, budućnost bi mogla izgledati tako da većina radi u gradovima koji su relativno blizu Beograda i Novog Sada, a da putuje u njih zarad posla.

(Telegraf Biznis)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".