Glumac i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Nebojša Dugalić oprostio se od svog prijatelja i kolege Jagoša Markovića, koji je iznenada preminuo pre tri dana u Crnoj Gori.

Dugalić je u svom saopštenju naveo da je Marković radio s toliko strasti i požrtvovanosti i da je bila privilegija raditi s njim.

- Dragi moj, dobri, duhoviti, jedinstveni Jagule! Kada bih morao sada da o tebi govorim kao prijatelj, sasvim razdešen tvojim odlaskom, (kako si voleo da kažeš), onda bih samo mogao da pustim da ovaj muk, kojim smo svi zamukli, govori umesto mene. Ali ne mogu o tebi da govorim po žalosti ovoga sveta kad je sve među nama bilo po radosti koja od ovoga sveta nije - piše Dugalić.

Foto: P. Milošević

 

 

- Znao si da čovek i njegov dar nije ništa drugo do rezonantna kutija koja omogućava Bogu da u ovom gluvom svetu odjekne. Znao si da je naš najvažniji dug da se u sebi naštimujemo za takav odjek. Razgovetan, moćan, a blagotvoran. I toj si službi prineo svaki svoj treptaj. I sve svoje. Bez ostatka. Hvala ti za takvo tvoje "bez ostatka". Na tom izgarajućem sebeprinošenju krepio sam veru da ipak nisam greškom zabasao među zavese, kulise i pozorišnu prašinu.

- Bio si moja retka svetkovina smeha, duha, radosti, mudrosti, utehe i igre. I kada si nam razna obilja u nedra sipao, uvek mi se činilo da smo tek napipali žicu koja se daruje samo retkim srećnicima među kopačima zlata. Bio si, kako Šekspir reče,"kao jesen, sve bogatija što se više žnje". Teško će sada biti bez tebe u tom rudniku, Jagule moj, jer nema zlata bez takvih kopača - navodi glumac.

Foto: Zoran Jovanović Mačak

 

 

Glumac se na kraju zapitao zašto najbolji odlaze:

- Mora da smo nešto mnogo zgrešili kada nam Gospod uzima najbolje oko nas. Praštaj što nismo zaslužili da duže ostaneš sa nama. A hvala ti što smo bar neko vreme zajedno scenom izgarali istom vatrom. Najdirljivije u tebi bilo mi je to kako si za Bogom gladovao. Neka Gospod zbog takve tvoje gladi sve tvoje pomiluje i neka te u večni zagrljaj primi. I neka ljubav naša svedoči o tebi pred licem njegovim. Neka ti molitve moje i zagrljaj moj budu do tamo putnina - zaključio je Dugalić.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".