Evropski nalog za hapšenje zbog njegovog izručenja Hrvatskoj iz Belgije će sud, koji ga je dva put nepravosnažnono osudio, morati da povuče i Ivanišević neće nikad odgovarati za gnusno kazneno delo za koje ga je teretilo zagrebačko tužilaštvo, piše Jutarnji list.

Jer s današnjim danom nastupa apsolutno zastarevanje njegovog predmeta. Pa će tako Ivanišević moći ponovno da neometano putuje svetom, pa i doći u Zagreb gde je u istražnom zatvoru, nakon izbijanja afere, proveo od 23. septembra do 7. oktobra 2015. Moći će i u potpunoj slobodi te imati i kućne ljubimce.

Zastarevanje predmeta Ivanišević je dočekao na slobodi iako je 25. maja ove godine nakon godinu i po ignorisanja raspisanog evropskog naloga za hapšenje, belgijska policija konačno postupila po njemu i uhapsila Ivaniševića u toj zemlji. U međuvremenu je i Županijski sud u Zagrebu, kao drugostepeni sud, nedavno ponovno ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu prema kojoj je Ivanišević u odsutnosti, jer se već godinama skriva, osuđen na godinu dana zatvora.

Foto: N. Fifić

 

Viši sud je presudu ukinuo zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, a u Belgiji su se prvo, prema dostupnim informacija, namučili da shvate kakav briselski status, na koji se on poziva, uživa. Ubrzo se otkrilo da kao međunarodni službenik uživa funkcionalni imunitet, a ne diplomatski, da bi ga na kraju briselski istražni sudija pustio na slobodu. Na ročištu je Ivanišević sudskom vieću, kako piše Jutarnji list, izjavio da je sve o njegovom slučaju već odlučeno u Hrvatskoj pa su odluku o izručenju odgodili kako bi se dobilo još niz pojašnjenja dovodeći u pitanje i to da je na snazi "krivi" evropski nalog za hapšenje.

Naime, briselsko pravosuđe je zaključilo da je Ivanišević osuđen pravosnažno te da je aktualni evropski nalog za hapšenje time postao irelevantan i da bi ga trebalo preformulisati u onaj u svrhu izručenja. Međutim, taj zaključak je bio pogrešan jer u vreme njegovog hapšenja po evropskom nalogu za hapšenje i kasnije toekom ročišta za ekstradiciju, presuda nije postala pravosnažna nego je, čak i ukinuta!

Inače, na ovom predmetu dosad su se promenile četiri sudije i nijedan od njih Ivaniševića nije uspeo da vidi na optuženičkoj klupi jer je sve uredno izbegavao strahujući od medija do te mere da je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost.

Podsetimo, Ivanišević je "pao" nakon što je u julu 2015.
Uprava policije intenzivno radila na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorišćavali decu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspešno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmenjivala dečja pornografija, iskustva i načini iskorištavanja dece.

Jedna od IP adresa s koje su "tekli" podaci sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gde je bila registrovana Ivaniševićeva firma. Policija mu je odmah došla na vrata, ali je on bio u Belgiji sve do 22. septembra kad je uhapšen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback (rodezijski ridžbek), od kojih je ženka Xai Xai Kima okoćena 2008. imala pubičnu oblast punu rana, a tamo je bio i mužjak Irungu Ayaba okoćen 2013.

Osim rodezijskih goniča, optuženom su oduzeti i 111 DVD-a i CD-a, računar, dva mobilna telefona, memorijske kartice, a detaljnim pregledom bačena je sumnja da je koristio najmanje pet različitih mejlova poput "mikabsex", "zg-seks-sad", "svrco", "club", ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mejlom kompanije.

Gnusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući fotografije pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sado-mazo odnos sa psima, kao i igračke za te potrebe. Pa tako jedan od "uhvaćenih" sadržaja s imejla "mikabsex", koji je razmenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena Vlada next, datira iz 24. avgusta 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt saveta kodnog imena "korišćenje keruše".

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do septembra 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog polnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno opštio sa svojom kujom kojoj je uskraćivao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao da kod nje "postigne da prihvati telesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju veštaka, morala da bira između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi".

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".