Igrači su, naravno, najzaslužniji za veliki uspeh i direktan plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se 2022. održati u Kataru, ali je ipak u centru pažnje Dragan Stojković Piksi koji je promenio mentalitet reprezentacije.

Piksi je navikao da bude u centru pažnje i da iz iskušenja uprkos pritiska javnosti - izlazi kao pobednik. Još dok je izvodio bravure na travnatim terenima širom sveta, Stojković je bio javna ličnost o kojoj je javnost želela da sazna što više iz privatnog života.

Foto: Tanjug/AP

 

Za privatnost Piksija i njegove supruge Snežane zainteresovali su se i 1991. godine novinari italijanske "Gazete" pošto je tada bio zvezda prelaznog roka - dres Olimpika iz Marseja zamenio je za dres Verone.

Vozio je tada Stojković "audija", iznajmio je četvorosobnu kuću sa vrtom u Veroni, a sa njim su tamo bili supruga, ćerke Anja i Andrea, njihove bejbisiterke i tašta, Snežanina majka.

Tekst koji je te, sada već davne 1991. godine izašao u listu "Sport" prenosimo u celosti:

Foto: Profimedia

 

"O igračkim kvalitetima Dragana Stojkovića naširoko se piše, pošto je sasvim izvesno da je zvezda prelaznog roka. Međutim, čitaoci 'Gazete delo Sport' su željni i drugih detalja, koji nisu usko povezani sa terenom.

Novinarku Đulijano Ferano najpre je interesovao Draganov nadimak 'Piksi', a kada je saznala pravo značenje (junak crtanog fimla), naš internacionalac joj je postao još simpatičniji.

Glavna priča počinje, čime drugim, detaljnim opisom garderobe u kojoj su se pojavili Dragan i Snežana. Zabeleženo je da Piksi fura bermude od džinsa i havajsku majicu, dok se supruga odlučila za pantalone sa crveno-plavim, cvetnim detaljima. Dalji razgovor vođen je na francuskom jeziku.

Foto: Profimedia

 

- Iznajmio sam kuću sa četiri sobe. Jedna je za mene i suprugu, druga za devojčice, u trećoj će biti Snežanina mama, a u četvrtoj bejbi-siterka - reportirao je Stojković.

- Posebno mi je drago što kuća ima predivan vrt - naglasila je na engleskom Snežana - Za dečicu je najvažnija priroda.

Novinarku su interesovali i dani kada se rodila ljubav između dvoje mladih.

- Sreli smo se na ulici - kaže Dragan, a Snežana dodaje - Sviđa mi se njegova neposrednost i bejbi-fejs. Izgledao je kao dečačić.

U nastavku intervjua može se saznati da je Draganu važnija porodica od fudbala, da je Snežana pravi majstor za spremanje specijaliteta italijanske kuhinje...

Foto: Profimedia

 

- Obožavam pastašutu - jasan je Stojković, dok Snežana voli sve što joj on spremi.

Stojkovićeva supruga veruje da će jednoga dana završiti studije Arhitekture.

- Stala sam na drugoj godini, a sada sam se potpuno posvetila devojčicama. Naporno je sa dva, tako mala, deteta. Nemerljivu pomoć mi pruža majka, koja je uvek uz mene.

Dragan bi svakako želeo da ima i sina, ali to bi bilo već treće dete, pa treba razmisliti. Zato ga sada više zaokuplja film, a obožava Klinta Istvuda i Kim Besindžer, dok se najviše druži sa delima Agate Kristi.

Foto: Profimedia

 

- U poslednje vreme svaki trenutak koristim za igru sa Andreom.

Politika, kao neizbežna tema?

- Teško je strancima objasniti događaje u Jugoslaviji. Ipak, verujem da će u dogledno vreme nestati granica u Evropi, svi ćemo živeti u zajednici sa jedinstvenim monetarnim sistemom."

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz najveće novinske arhive na ovim prostorima, štamparije Borbe, a ovaj članak je izašao u Sportu, 7. jula 1991.*

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".