Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom.

Običaji vezani za praznik

Sveti vrači su za života bili primer bogougodnog života, a narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Sveti vrači obeležavaju se s uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cele godine.

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da je na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama.

Takođe, ne bi trebalo da se bez preke potrebe izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Kako slediti primer Svetitelja

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa "radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi" pa su u narodu poznati kao Sveti bezsrebrenici.

- Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć - zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Srebroljublje, jedan je od smrtnih greha. Pohlepa je odlika pale ljudske prirode. Dobro je prisetiti se priče iz svetog pisma u kojoj Gospod od mladića traži da proda sve što ima, razdeli sirotinji i krene za njim, a mladić shvati da je nespreman da uzme krst i krene za Spasiteljem. U ovaj praznik ne bi trebalo ući povezanošću sa materijalnim i u nadi za materijalnim dobrom, već treba moliti Gospoda da podari dobrotoljublja i sozercanja dovoljnog za podvig odricanja. Evo šta o ovome kaže iguman manastira Podmaine, otac Rafailo Boljević, koji je jednom prilikom rekao duhovitu, ali u hrišćanskoj filosofiji opravdanu rečenicu: "Bolje je braćo i sestre biti narkoman nego biznismen". 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".