Najmanje četiri slučaja pokrenuta su poslednjih nedelja protiv mladih ljudi, uglavnom žena, zbog objavljivanja "seksualno sugestivnog" sadržaja na društvenim mrežama u blizini bogomolja.

Prošle nedelje, bloger Ruslan Bobijev (23) i njegova devojka Anastasija Čistova (19) osuđeni su na po 10 meseci zatvora pod optužbom da su "vređali verska osećanja” zbog fotografije na kojoj se vidi kako simuliraju oralni seks u pozadini katedrale Vasilija Vasilija. na Crvenom trgu.

Kazna je kritikovana kao prestroga jer su mnogi očekivali novčanu kaznu.

- NJih dvoje su prvi ljudi posle dugo vremena koji su dobili pravu zatvorsku kaznu za taj tip prekršaja. Mislim da su dobili zatvorsku kaznu jer je devojci na jakni pisalo "policija“, tako da su osećanja policije bila uvređena - rekao je za "Moskou Tajms" Aleksandar Verhovski, analitičar grupe za prava Sova centra.

Sud je takođe uručio Bobijevu, državljaninu Tadžikistana, nalog za deportaciju. Na snimku koji je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova vidi se kako Bobijev moli rusku naciju za oproštaj.

Prošlog meseca, 22-godišnja Lolita Bogdanova suočila se sa sličnim optužbama zbog toga što je pokazala grudi ispred iste katedrale. Umesto da se suoči sa zatvorom ili novčanom kaznom za snimak, za koji kaže da je snimljen pre mnogo godina i postavio ga neko drugi, ona je potpisala sporazum da ne napušta Rusiju.

U trećem slučaju, policija je u subotu privela 31-godišnju manekenku Irinu Volkovu zbog fotografije na kojoj se vidi kako pozira u tangama ispred Isakovske katedrale u Sankt Peterburgu. Iako je sud u nedelju doneo odluku da Volkovu pusti iz pritvora jer ima sina, ona se suočava sa do godinu dana zatvora pod optužbom za "vređanje verskih osećanja“.

- Postoji mnogo smešnih slučajeva koji nisu vredni pokretanja krivičnih predmeta, jednostavno zbog svoje beznačajnosti - rekao je Verhovski.

Ovaj talas kazni odražava okretanje Rusije ka društveno konzervativnim vrednostima u poslednjoj deceniji pod vođstvom predsednika Vladimira Putina.

Putin je prošlog meseca javno kritikovao zapadne liberalne vrednosti, ismevajući "kensl kulturu", takozvani "obrnuti rasizam“ i "monstruozno“ forsiranje transrodnosti deci kao suprotne ruskim vrednostima.

Zakon o "vređanju verskih osećanja“ usvojen je 2013. kao odgovor na antiputinovski nastup aktivistkinje grupe "Pusi Rajot" u moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja. Članice grupe, Marija Aljohina i Nađa Tolokonjikova provele su dve godine u zatvorskoj koloniji zbog dela pod optužbom za huliganstvo.

- Formulacija člana Krivičnog zakona zapravo opisuje nastup "Pusi Rajot", jer im je prvo suđeno za huliganizam, ali se to nije baš poklapalo sa događajima, pa su smislili zakon koji bi opisao šta se zaista dogodilo - rekao je Verhovski .

Aljohina je rekla da se danas široko primenjuje nekoliko "represivnih“ zakona koji su usvojeni ili prošireni od 2013. godine, uključujući kontroverzni zakon o "stranim agentima“ u zemlji i paket Jarovaja kojim se proširuju ovlašćenja agencija za sprovođenje zakona.

Aktivistkinja "Pusi Rajota" rekla je da su ona i Tolokonjikova bile neke od prvih žrtava zakona koji će definisati rusko suzbijanje opozicije i liberalnih vrednosti tokom naredne decenije.

(Blic)