Kako izgledaju uholaže?

Kao i srebrne ribice, ušare imaju blago spljoštena tela i srednje su veličine. Obično su crne ili baon boje a najuočljivije karakteristike su kratka kožasta pednja krila, kao i nastavci (cerci) u obliku klešta na zadnjem delu tela.

Gde se pojavljuju uholaže?

Budući da uholaže vole više vlažna zaštićena područija, obično se sakupljaju u područijima sa visokom kondenzacijom, kao što su podrumi. Možete ih naći u velikom broju na otvorenom.

Privlači ih i prljavština i lišće, mogu se naći u rupama drveća, obično se okupljaju pod gomilama travnjaka. To je navika za koju stučnjaci veruju da je uzrokovana feromonom koji proizvode ovi isekti.

Ulaze u strukturu kroz spoljne pukotine.

Uglavnom su aktivni noću. Skrivaju se tokom dana na hladnim i vlažnim mestima, a noću izlaze da bi se nahranili.

Uholaže u kući, stanu?

Usled promene vremena ili potrebe za hranom, uholaže mogu da ulaze u domaćinstva kroz spoljne pukotine i otvore. Uholaže u kući ili stanu uglavnom se mogu naći u blizini izvora vode kao što su kupatilo ili kuhinja, ali su takođe poznati i kao insekti koje možete naći i u spavaćoj ili dnevnoj sobi.

Privlači ih svetlo, pa u letnjim mesecima mogu predstavljati smetnju i na terasama i tremovima.

Da li uholaže ujedaju?

Ujedi uholaža su retki. NJihova klešta koriste se prvenstveno za pomoć u reprodukciji, lovu na plen i za odbanu, ali uholaže će ujesti ljude ako se osećaju ugroženo ili pri pokušaju da se odbrane.

I da li ove klešta mogu da povrede čoveka? Hoće li boleti? Pa neće! Ovo je običan mit. Kao i onaj o oštećenju bubne opne. Da li je neko od vas čuo za to kako opaka buba-ušara noću uđe u uvo i ošteti nam bubnu opnu? Mnogo ljudi sigurno je čulo! Ovo je još jedan mit o njima. Pa, da bi buba-ušara ušla u uvo, moralo bi da se desi čudo. Drugo, ako se to i dogodi, idite kod odgovarajućeg lekara da vam izvuče insekta iz uha. Ona će napraviti istu „štetu“ našim slušnim organima kao muva.

Kako se zaštititi od uholaža

Najvažniji deo kontrole uholaža jeste uklanjanje njihovih skrovišta. Potrebno je proveriti sva vlažna i mračna mesta u kući na kojima bi se uholaže mogle skrivati.

Smanjite ili uklonite osvetljenje na tremu, terasi, ispred i oko kuće. Popunite rupe, pukotine ili praznine na spoljnim zidovim.

Uklonite ostatke drveća, kamenje i lišće u dvorištu ispod kojih bi se uholaže mogle skrivati.

BONUS VIDEO: