Obraćanje poglavara Srpske pravoslavne crkve pročitao je vikar NJegove Svetosti patrijarha srpskog i učesnik bogoslovske konferencije u Kijevu episkog moravički Antonije.

- Teška su iskušenja koja su zadesila pravoslavni narod Ukrajine. Po zakonu crkvenog života, jedinstva i sabornosti, saosećamo sa našom braćom. Kada su u skorijoj prošlosti srpski hramovi pretvarani u ruševine i kada je na hiljade Srba postalo izbeglice Ukrajinska pravoslavna crkva bila je sa nama duhovno i mi smo uvek osećali molitvenu podršku Kijeva - rekao je patrijarh srpski Porfirije u svom obraćanju.

Prema njegovim rečima, "podržavanje raskolnika, pretnje i nasilje, zauzimanje pravoslavnih hramova i usvajanje diskriminatornih zakona usmerenih protiv kanonskog pravoslavlja ne mogu biti opravdani nikakvim državnim ili nacionalnim razlozima, jer je sve to otvoreni rat protiv Hrista Spasitelja, kao i protiv NJegove Jedine, Svete, Saborne i Apostolske Crkve".

- Crkva svetitelja Save priznavala je i priznaje u Ukrajini samo jednu kanonsku crkvu – Ukrajinsku pravoslavnu crkvu pod omoforom Vašeg Blaženstva. Pričešćujući se iz jedne čaše, molimo se za okončanje previranja na ukrajinskoj zemlji - poručio je patrijarh Porfirije.

Vikar patrijarha srpskog, episkop moravički Antonije nagrađen je ordenom Svetog kneza Vladimira prvog stepena Ukrajinske pravoslavne crkve.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".