Danas se svi dive njenim ulogama u filmovima kao što su npr. "Alžir", "Moj omiljeni špijun", kao i kontroverznoj ulozi kada se Lamarova obnažila za film "Ekstaza" i oglumila scene orgazma.

Glumica i izumiteljka Hedi Lamar rođena je 9. novembra 1914. godine u Beču punog imena Hedvig Eva Marija Kislers, od oca bankara i majke pijanistkinje. 

Foto: Profimedia

 

Ona je imala i burni ljubavni život koji je, iako je želela, nije u potpunosti uspevala da sakrije od šire publike. 

Sa dvadeset godina Hedi se udala za bečkog industrijalca Frica Mandala koji je bio veoma strog prema njoj. U njegovoj kući ona je bila samo "ukras", dosta stvari joj je branio kao što su druženja sa prijateljima i kontakt sa porodicom. Terao je da se druži sa Adolfom Hitlerom, koji je mrezeo Jevreje, ali je sa njom komunicirao, pretopostavlja se zbog lepote. 

- On je bio monarh u svom svetu - i u braku. Ja sam u kući živela kao gost. Bila sam lutka, stvar, umetničko delo koje se mora čuvati - rekla je posle glumica.

Nakon četiri godine takvog života ona je uspela da se izbori za slobodu i uz pomoć sobarice uspela da pobegne i ode iz tog doma.
Nastavila je put svoje karijere i snimanja filmova. Odlazi u Holivud i tamo upoznaje svog drugog supruga scenaristu Genea Markeja, za koga se udala 1939. godine nakon nekoliko nedelja veze. Tokom braka sa njim usvojila je dečaka DŽejmsa. Međutim, njihov odnos nije mogao da opstane zbog prevelikih razlika u mišljenjima, pa su se nakon dve godine rastali, pošto je scenarista bio previše ljubomoran, te nije mogao da podnese uspeh i lepotu Hedi. 

Foto: Profimedia

 

Dve godine posle razvoda ona se udala za britanskog glumca DŽona Lodera i sa njim dobila ćerku Deniš i sina Tonija. Međutim, za vreme druge trudnoće onda se razvela od DŽona jer on, kako je govorila, nije mario za njene tegobe i probleme i da je čak nekad tokom njihovih razgovora spavao. 

Nakon ovog braka udaje se za Švajcarca Tedija Stofea, koji je bio vlasnik noćnog kluba "La Perla" u Akapulku. Tada je glumica odlučila da počne "novi život" pa je usled svoje ideje rasprodala svoje pokućstvo u Holivudu, sve do poslednje sitnice. 

Ni ovaj brak joj nije uspeo pa se udala još dva puta za naftnog mogula i na kraju, za sopstvenog advokata koji joj je vodio brakorazvodne parnice.
Iz svih ovih brakova izašla je za nepune dve decenije, od čega je samo peti, sa mogulom Hauardom Lijem, trajao sedam godina.

Ni u jednom braku nije pronašla svoju partnersku sreću, ali su joj oni doneli troje dece koji su kako je istakla bili njeno najveće blago. 

- Nažalost, nikada nisam bila mudra. Zdravlje sam uzimala zdravo za gotovo. LJubav sam zahtevala, možda previše i prečesto – priznala je svojevremeno.


 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".