Nevakcinisani su zasada iskusili nemogućnost noćnog provoda, a bez podvrnutog rukava mogli bi da ostanu i bez proslave Nove godine.

Kon je istakao da ukoliko bi bili usvojeni svi zahtevi koje je medicinski deo Kriznog štaba predložio, logičan sled okolnosti bi bio da je prisustvo na proslavama dozvoljeno samo onima sa kovid propusnicama.

- Ni u kom slučaju nije pametno u trenutnoj epidemiološkoj situaciji i sa ovim merama ići na slavlja slična dočeku Nove godine. Posle 20 časova samo sa kovid propusnicama može da se organizuje okupljanje u ugostiteljskim objektima. Verovatno će tako biti i za Novu godinu - navodi epidemiolog.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Ističe, ne može se znati previše unapred.

- Ukoliko bi se promenila varijanta virusa koji cirkuliše, tako da se prenosi olakšano i među onima koji su vakcinisani, postavlja se pitanje koliko će biti veći rizik održavanja proslava. U svakom slučaju treba biti racionalan i smanjiti rizik što je više moguće, jer sa ovom bolešću zaista nema šale - poentirao je Kon o organizovanju proslava.

Krizni štab traži minimum - 24 sata propusnice

Dr Predrag Kon potvrdio je da je medicinski deo Kriznog štaba vrlo čvrst po pitanju svojih stavova i predloženih mera, i uvođenje kovid propusnica u trajanju od 24 sata je "minimum koji može da se zahteva".

Izričito je naglasio da bi sve mere koje su na snazi trebalo striktno da se poštuju.

Foto: Tanjug/ Vlada republike Srbije, Slobodan Miljević

 

Kon je naveo da je ideja da se krene sa ugostiteljskim objektima, pa da se onda mere prošire na sve ostalo.

Za tržne centre i uopšteno sve prodavnice najvažnija je upotreba zaštitnih maski uz maksimalnu kontrolu, dok su za veća okupljanja i sportske aktivnosti potrebne kovid propusnice.

Nemogućnost kontrolisanja

Epidemiolog je objasnio razloge zbog kojih je mera važenja kovid propusnica korigovana sa 22 sata na 20 sati.

- Rečeno je da moramo da budemo spremni za kontrolisanje sprovođenja mera i da uvođenje kovid propusnica 24 sata nije trenutno sprovodivo u smislu kontrole - zaključuje Kon.

(B92)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".