U to ime, "vaskrsavamo" jedan tekst od pre tačno 20 godina, četiri dana pošto se u večnost preselila dobra "majka Vuka" ili "Riska", kako su je ljudi zvali zbog nekih od njenih najupečatljivijih uloga.

"Kruševljani je znaju i pamtiće  je kao kao Radu. Ni Vuka ni Riska nego - naša Rada. NJena smrt je ožalostila sve Kruševljane, i one koji su u pozorištu redovno,  i one koji u Talijin hram zalaze tek ponekad. Niko se tome nije nadao, jer Rada je za mnoge besmrtna.

A ona sama, prilikom obeležavanja pola veka  prisustva u pozorištu, pre četiri godine, ovako je objasnila svoj početak i odnos prema pozorištu:

- Moja generacija nije birala pozorišnu umetnost kao profesiju. Sve je došlo spontano, radila sam iz zadovoljstva. Bio je to moj provod, moja zabava, moje druženje.

Počela je 1946. godine u Kruševačkom pozorištu. Od Martinove u Katajevom 'Roditeljskom domu', preko Frosine, Sarke, Spirinice, Živke, Doke, Pele, do Amande u Vilijemsovoj 'Staklenoj menažeriji'. Igralo se bez prestanka, gostovalo u okolini Kruševaca bez dnevnica, samo konzerva i hleb.

Foto: Arhiv Borbe

 

Godinama, ispričala je jednom prilikom, nije znala kako izgleda Kruševac u pola osam uveče.

Karijeru je nastavila u Nišu i plakala za Kruševačkim pozorištem. U Niš je donela Kruševačke uloge i postala zvezda.

Pre četvrt veka Radmila Savićević dolazi u Beogradsko dramsko pozorište. Tada postepeno osvaja film, a potom i televiziju. I tu je sve ono što je nosila na daskama, ali postaje i Vuka, i Riska. 

Za Kruševljane je, međutim, ona uvek bila, i biće, samo Rada. Skromna, srdačna i neporedna, bez obzira na popularnost.

Svoj pozorišni put Radmila Savićević ukratko je objasnila ovako: 

- Kruševac je moj početak sa mnogo ljubavi, Niš je moje umetničko sa zrevanje, a u Beograd sam došla da pokažem šta znam."

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz najveće novinske arhive na ovim prostorima, štamparije Borbe, a ovaj članak je izašao u Ekspresu, 12. novembra 2001.*

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".