Preminuo je Vladislav Kanić, autor nezvanične himne Srema, "Ima jedan kućerak u Sremu".

Ovaj poznati pesnik i kantautor je rođen 18.11.1941. godine i odrastao u Zemunu, piše In Medija. Kao talentovani muzičar, davne 1986. je otišao u Norvešku da odradi dvomesečnu tezgu, a tamo je ostao 40 godina. Radeći kao građevinski inženjer izgradio je mnoge zgrade, mostove i naftne platforme.

Paralelno sa studijama, muzikom je počeo da se bavi ranih šezdesetih. Na Omladinskom festivalu u Subotici 1963. godine osvojio je nagradu publike, a na Beogradskom proleću je debitovao 1967. godine.

Foto: Novosti

 

Od njega se opraštaju i kolege sa estrade, a čitulju u "Večernjim novostima" objavili su estradni menadžeri Dragoslav Gane Pecikoza i Saša Čamur, pevači Dušan Svilar i Rastko Aksentijević.

- Zaspao i otišao u Raj, gde i pripadaju takvi ljudi, naš Vlado, gospodin kompozitor i pevač. Ostavio nam je "Kućerak u Sremu" i njegovu ljubav prema muzici, prijateljima i Sremu. Mi znamo da ćemo se opet sresti, jer u svojoj pesmi nam je rekao "vratit ću se na leđima morune, moj Zemune". Uvek ćemo te se sećati i pričati sve one priče koje si voleo i slušati i otpevati u tvojim divnim pesmama - napisali su oni u poslednjem pozdravu.

Kanić je od početka svoje kantautorske karijere napisao mnoge hitove koji se i danas slušaju, a među njima i čuveni „Kućerak“.

Objavio je brojne zbirke poezije, među kojima su i "Rane u duši" i 2Rane u glavi".

BONUS VIDEO: