Iako ga smatramo za jednu od najzdravijih namirnica, paradajz može napraviti probleme tokom varenja.

Mnogi od nas redovno konzumiraju paradajz, a zahvaljujući jedinstvenom ukusu sastavni je deo mnogih jela. I dok je njegov nutritivni profil bogat hranljivim materijama, poput vitamina C i likopena, u nekim slučajevima je zabranjena konzumacija noću.

Prema mišljenju stručnjaka, ako patite od gastroezofagealnog refluksa i gorušice, paradajz, kao i druga kisela hrana, može izazvati bol i nelagodnost u jednjaku tokom noći.

Foto: Profimedia

 

Zašto paradajz može izazvati gorušicu?

Paradajz je jedna od retkih vrsta povrća koja je bogata jabučnom i limunskom kiselinom, koje mogu uzrokovati da želudac proizvodi previše kiseline, koja je odgovorna za razlaganje hrane u stomaku. Kada se zapremina kiseline poveća, ona se vraća nazad u jednjak, izazivajući karakterističnu, neprijatnu gorušicu. Ovo se odnosi i na svež i kuvan paradajz, kao i na paradajz sos. U svakom slučaju, stručnjaci upozoravaju da je paradajz u svim oblicima među namirnicama koje mogu izazvati gastroezofagealni refluks.

Foto: Profimedia

 

Pošto je paradajz jedna od najkiselijih vrsta povrća, takođe može izazvati akutne stomačne tegobe i prouzrokovati da želudac proizvodi više kiseline, što je odgovorno za akutne gastrointestinalne smetnje.

Iako nam sve gore navedeno govori da je paradajz povrće koje bi trebalo da izbegavate noću, to ne znači da ga morate potpuno ukloniti iz ishrane. Sve što treba da uradite je da uživate u crvenim ukusnim plodovima ranije tokom dana i obavezno kombinujete paradajz sa drugom neutralnom hranom koja uravnotežuje reakciju u vašem stomaku.

(MagazinNovosti)

BONUS VIDEO:

DETALJNO OBJAŠNJENJE DOMAĆICA: Kako se prave čuveni fanci?

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".