Serija prati avanture Paje i Jareta, dvojice iskrenih i dobrih vozača kamiona i partnera u poslovanju. Susreću razne ljude dok se voze na cesti, što se uglavnom čini lošim za njih, ali na kraju je to prijateljstvo koje spasi dan, međutim poznato je da se u stvarnom životu ova dva velika glumca, Pavle Vuisić i Miodrag Petrović Čkalja nisu dobro slagali.

U svojoj knjizi "Urbane legende", novinar Nebojša Vuković navodi da su njih dvojica čak otvoreno mrzeli, pa čak i umrli u zavadi.

- Prema mojim sabesednicima, Paju je izluđivala Čkaljina iskvarenost, nadmenost i sklonost ka intrigama kojima je navodno bio više nego sklon. Kako je vreme prolazilo njihova netrpeljivost se samo uvećavala, pa su posle ultra popularnih "Kamiondžija", odbijali da se pojave u istoj glumačkoj podeli i po cenu da se odreknu astronomskih honorara. A priča se da su njih dvojica po ulozi, u ta vremena šarenog socijalizma, mogli da kasiraju čak po dva ganc nova automobila. To tada sebi nisu mogli da priušte ni ozbiljni partijski moćnici, a kamoli predsednici opština. To je bilo nezamislivo odbiti, a pogotovo tek iz čistog kaprica - piše Vuković.

Foto: Jutjub Printskrin/COBI_ KiM

 

 

Malo je poznato i da je Gordan Mihić  scenario za "Kamiondžije" napisao po delimično istinitim događajima. On je jednom upoznao čoveka koji je bio vozač i morao je vanredno da polaže neke predmete u školi. To nije mogao u mestu u kojem je živeo pa je otišao u Bosnu i tamo je završio školu.

Foto: Jutjub prinskrin

 

 

Kako bi što bolje napisao scenario Mihić je razgovarao sa vozačima kamiona da bi imao što više informacija.

Podsetimo, zbog velike popularnosti serije snimani su nastavci: film "Paja i Jare" 1973, televizijska serija "Kamiondžije opet voze" 1983. i film "Kamiondžije ponovo voze" 1984. godine. Trenutno se eimituje i serija "Kamiondžije d. o. o." koja predstavlja omaž staroj seriji.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".