Svi su znali da je Bata bio veliki perfekcionista koji je uvek tražio da odmah pogleda ono što je snimljeno i kad ne bi bio zadovoljan, tražio bi da se snimanje ponovi.

Paja je, pak, uvek snimao scene samo iz jednog pokušaja, eventualno dva i svi su znali da treći put neće hteti.

Kada je došao red na snimanje scene u kojoj Paja treba da udari Batu daskom, Bata je bio dosta zabrinut, iako je znao da je daska napravljena od veoma mekane balze, koja se i inače koristi za snimanje takvih scena. Tražio je da se daska nekoliko puta isproba na jednom od radnika na setu, Đoki, momku koji je bio "devojka za sve".

Foto: Jutjub printskrin/OldClassicGamer

 

Đoka je tako nekoliko dana zaredom dobijao daskom po glavi i stalno je tvrdio da je daska ipak tvrda. Bata nije hteo da snima, pa se scena stalno odgađala. Pavle mu je zato rekao da će malo prerezati dasku i slomiti je rukama te da ga tako skoro neće ni dodirnuti. To su i uradili, rez na dasci premazali su voskom da se ne bi video, a Bata je konačno pristao na snimanje.

Međutim, Paja je neposredno pre snimanja okrenuo dasku i svom snagom opalio Batu po leđima onom stranom koja nije bila presečena. Daska je pukla od siline udarca, a snimatelj je viknuo: "Okrenuo si dasku naopačke!"

- Nije naopačke, dvadeset godina čekam ovo. Neka sada vidi je li tvrda balzovina, mamu mu njegovu - rekao je Pavle i napustio kadar.

Foto: V. Danilov

 

Od voljenog glumca umalo batine nije dobio na početku svoje karijere reditelj Predrag Gaga Antonijević.

- Imao sam prilike da radim s glumačkim velikanima iz bivše Jugoslavije. I dan-danas mi je teško neku priču iz tih druženja da izdvojim. Sećam se Pavla Vuisića. On je igrao u mom prvom filmu. Dođe mi na set neobično pijan, do te mere da ne može da izgovori tekst, što je za njega bilo retko. Snimali smo na Zlatiboru. Pio je rakiju. Imao sam 24 godine. Bio sam klinac nesiguran u sebe.

- Osećam da mi se ruši ceo svet. Nisam znao šta da radim. Stisnem zube i kažem mu: "Molim vas, ne možete ovako da glumite, prekidam snimanje." I Paja se našao u čudu. I, prođe to. Sutradan ga sretnem, a on mi kaže: "Slušaj, mali, ono juče ti je prošlo, a sledeći put ako se budeš drao na mene, dobićeš šamar." Super sam prošao, ali sam sačuvao autoritet kod ekipe. Ma ima tu milion priča... - ispričao je svojevremeno reditelj u ispovesti za "Kurir".

BONUS VIDEO: