Ovaj Srbin je, kaže, godinama je viđao štandove i gajbice s voćem i povrćem pored puta, na farmama, pored kojih niko ne stoji i ne prodaje, nego je samo istaknut cenovnik. Nema ni gazde, ni prodavca, samo kasa u koju ubaciš pare za ono što si uzeo. Uz nju stoji natpis na kojem se apeluje na poštenje kupca da ostavi novac i - ništa više.

Vule dodaje i da ima puno rasprodaja starih stvari ispred radnji i privatnih kuća koje posluju na istom principu. Gazda iznese ono što hoće da proda, nalepi cene, postavi kasu, a ljudi kad nešto uzmu to i plate, ubace u kasu i odu.

Ono što je Vuleta ipak, i pored svega toga, iznenadilo jesu samoposluge bez ijednog jedinog zaposlenog koje su u Nemačkoj otvorene u proteklih pola godine.

Foto: Jutjub printskrin/Vuletova svaštara

 

Vule je pojasnio da je takvih radnjica nekad davno bilo svuda po Nemačkoj dok se nisu pootvarali veliki tržni centri i supermarketi koji su taj biznis uništili. Pošto nije bilo dovoljno prometa da se plate radnici, te radnjice su propale.

Međutim, nedavno su vaskrsle ponovo se otvarajući u komšiluku, po naseljima, ali po novom principu!

U njima ne radi nijedan jedini zaposleni. Unutra je sve puno, ima hleba, slatkiša, grickalica, pića, mlečnih proizvoda, kafe, svega što jednom domaćinstvu treba i zgodne su, kaže Vule, jer su blizu kad ti nešto zafali i treba osnovno - da ne sedaš u kola i ideš po 15 kilometara do velikog supermarketa.

On je ušao u tu radnju i snimio kako je unutra rekavši da je u njoj jedna kamera, kasa i natpis kojim se takođe apeluje na poštenje kupca ali i upozorava da se svaka krađa kažnjava po zakonu.

- Ovo na Balkanu nikad ne bi moglo da prođe.... Ma ne samo na Balkanu, i u Španiji, gde ti nasred ulice ukradu torbicu, ni u Francuskoj, ni mnogim drugim zemljama EU - uveren je Vule koji je na snimku demonstrirao kako se kupuje i plaća u prodavnici bez ijednog radnika.

BONUS VIDEO: