Poskupljenje u poslednjih mesec dana je pogodilo i zanatske pekare koje su takođe podigle cenu, pa je sada vekna od pola kilograma od 45 do 55 dinara. Do poskupljenja je došlo zbog većih troškova proizvodnje, a do kraja godine se očekuje još veća cena.

U Uiji pekara Srbije kažu da su u toku razgovori sa Ministarstvom trgovine kako bi se sačuvala cena hleba. Smatraju da je prekomeran izvoz pšenice doprineo da poraste cena brašna na našem tržištu.

''Predložili smo da robne rezerve intervenišu da bi se stabilizovala situcija'', objasnio je Zoran Pralica, predsednik tog udruženja.

''Drugi predlog je da se uvede taksa na izvoz pšenice do sledeće žetve, kao što je uradila Rusija. Time bi se ograničio izvoz. Ta rešenja bi normalizovala cenu pšenice i pala bi na realnu, od 23 do 25 dinara'', dodaje Pralica.

Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije objašnjava da to nema veze sa izvozom, jer je to berzanska roba.

''Ove godine je rod viši nego lane. Mora da se izvozi, a ako je van jeftinije proizvođači mogu da je uvezu. Ukoliko zapreti manjak, država će intervenisati, sve se to prati kako treba'', objasnio je Bogunović.

Pšenica je skočila sa 17 do 18 dinara na 27 do 28 dinara po kilogramu, struja je skočila sa 47 do 50 evra po megavat času na oko 120 evra. Na poskupljenje su uticali i skuplje brašno, kao i transportni troškovi.

Ograničenje cene?

Februara 2019. godine je istekla uredba Vlade o obaveznoj proizvodnji i ograničenoj ceni hleba težine 500 grama, od brašna tipa 500. Ova vekna je maksimalno mogla da se prodaje za 46 dinara. Prosečna potrošnja hleba i peciva po članu domaćinstva u Srbiji je oko 70 kilograma.