Zakletvu su položili kandidati za prijem u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“ koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem.

Ministar Vučević čestitao je kandidatima položenu zakletvu i poručio da je današnja svečanost po mnogo čemu posebna i jedinstvena.

- Nikada ranije u ovom gradu nije bio okupljen toliki broj izabranih mladića i devojaka, sposobnih ne samo za vojnu službu, već za vojnu službu u specijalnim jedinicama Vojske Srbije, u jedinicama koje zahtevaju najviši nivo psihofizičke pripremljenosti i motivisanosti za izvršavanje vojnih zadataka. Današnja svečanost biće upisana u istoriju, jer započinje ostvarivanje projekta kojim će specijalne snage Vojske Srbije porasti na broj od 5.000 pripadnika. Značaj tog projekta za bezbednost Republike Srbije u celini, ali i za svakog njenog građanina je izuzetan – istakao je ministar Vučević i dodao da smo svi svedoci teškog vremena u kojem živimo.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

Prema njegovim rečima, odgovor na savremene izazove i pretnje bezbednosti zahteva značajna ulaganja u naoružanje i vojnu opremu, u čemu su proteklih nekoliko godina napravljeni veliki iskoraci, zahteva i vrhunski obučene, spretne, sposobne, motivisane i hrabre profesionalne vojnike, a posebno zahteva vrhunske specijalne jedinice i to je sledeće težište rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

- Odlukom vrhovnog komandanta Vojske Srbije predsednika Republike Aleksandra Vučića na ovaj način realizujemo formiranje udarne sile naše vojske, elitnih jedinica, najbolje obučenih i najbolje opremljenih. Budući pripadnici specijalnih jedinica, nikada ne zaboravite da stupate u ono što zaista s pravom zovemo najsnažniji, najelitniji deo Vojske Srbije, u jedinice koje su ovenčane slavom, pobedama, ali i velikim brojem stradalih junaka za slobodu naše otadžbine – rekao je ministar Vučević.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

Ministar odbrane naglasio je da sa iskrenim poštovanjem i istinskim ponosom staje pred današnji stroj izabranih mladih rodoljuba, rešenih da svoju snagu i sposobnost, snažnu volju i čvrstinu karaktera kao profesionalni vojnici stave na raspolaganje Vojsci Srbije i otadžbini.

- Vi ste svoju ljubav prema otadžbini pretočili u najčasniji poziv da služite svojoj Srbiji. Zahvalan sam vašim porodicama što su vas odgajali u ovakvom duhu – duhu ljubavi prema bližnjima, prema svojoj porodici, svom imenu i prezimenu, ali i prema svim građanima naše države i našoj majci Srbiji. Od sada, vašoj moralnoj snazi i psihofizičkoj spremnosti dodaćete vojnu disciplinu i vrhunsku obučenost. Kako je govorio srpski general iz 19. veka Jovan Mišković – samo rodoljublje i disciplina zagrljeni, izvršiće svaki časni i teški zadatak. Pred vama su, zaista, časni i teški vojni zadaci, a ja vam želim da ih izvršavate u miru. Ako neki narod zna vrednost mira, onda je to naš slobodoljubivi narod. Budite čuvari našeg narodnog mira uvek i na svakom mestu u svojim viteškim vrlinama krepite naš narod – rekao je ministar odbrane.

Govoreći o istoriji specijalnih jedinica srpske vojske, ministar Vučević rekao je da je ona duga i slavna i poručio današnjem stroju kandidata da budu dostojni tradicije i predaka, imena i uniforme srpskog vojnika.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

- Budite ponosni na status pripadnika specijalnih jedinica. Budite to što jeste i čuvajte Srbiju. U vas gledaju naši nebeski junaci, ali i naša buduća pokolenja. U ovom ste stroju, jer ste izabrani po svojim karakteristikama da se možete svrstati u savremene srpske vitezove. Takve ljude kao što ste vi može samo Srbija dati. Takva srca samo duh Božiji stvara. Vitezovi Srbije, neka se pamte vaša imena na potpisanim zakletvama. Srbiji smo odgovorni, a njenoj slobodi obavezni. A Srbija će znati da pamti i poštuje svoje najbolje sinove i kćeri. I to je danas naša zakletva vama. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – poručio je ministar Vučević.

Polaganju zakletve prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan koji je bio i komandant svečanosti, zamenik komandanta 63. padobranske brigade pukovnik Nenad Bulatović, glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik Nenad Stević, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, lokalne samouprave, porodice, rodbina i prijatelji kandidata.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

 

Kandidati su uspešno savladali osnovnu vojnu obuku i posle položene zakletve biće upućeni na selektivnu obuku koja se sastoji iz više eliminacionih faza. Najuspešniji kandidati dobiće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.

Najuspešnije kandidate koji postanu pripadnici Vojske Srbije očekuje kontinuirana obuka i usavršavanje, rad sa najsavremenijim naoružanjem i opremom, kao i stimulativna osnovna zarada od oko 220.000 dinara koja će se, u zavisnosti od nivoa osposobljenosti i formacijskog mesta, značajno uvećavati.

BONUS VIDEO:

OBELEŽAVANJE SPASOVDANA U STAROM DVORU: Stigao i patrijarh

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".