Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da je jedanaestoro ranjenih u masovnim pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još na bolničkom lečenju.

"Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu, spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove", rekao je Đerlek.

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

"U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane odstranjen je bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva. "Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući", rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

"Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje, na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli", rekao je Đerlek.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom štampali su flajere za decu, nastavnike, roditelje, sa informacijama o tome kako se ophoditi u tim situacijama, kako prići deci.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rešavanjem kriza i smanjivanjem posledica.

"Angažovaćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to uticalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama", rekao je Đerlek.

Treća mera je proširivanje na 1800 škola u celoj Srbiji, pri čemu se neće izostaviti ni srednje škole ni fakulteti.

"Struka će doneti najbolja rešenja"

Vlada Srbije juče je objavila spisak ustanova kulture koje mogu da prime decu iz OŠ "Vladislav Ribnikar". Kako je rečno, roditelji treba da se izjasne koje ustanove su im prihvatljive, kako bi Ministarstvo prosvete u petak pripremilo plan aktivnosti za sledeću nedelju za učenike u dostupnim objektima.

Na pitanje kakvi će se sadržaji organizovati za decu, Đerlek je rekao da moramo biti obazrivi. "Treba porazgovarati sa roditeljima, oni najbolje poznaju decu, saslušati njihove predloge, razgovarati sa decom – koliki su njihovi strahovi i briga, i struka će dati svoje mišljenje i doneti najbolje rešenje za budućnost dece koja su prošla kroz sve ovo", rekao je Đerlek.

Komentarišući vanredni inspekcijski nadzor povodom primedbi roditelja na rad dr Ranke Radulović tokom pružanja psihološke podrške učenicima, Đerlek je rekao da će javnost o tome biti obaveštena kada bude podnet izveštaj. Ako je neko načinio propust biće sankcionisan, rekao je državni sekretar dr Mirsad Đerlek.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".