Desantis će večeras objaviti kandidaturu tokom razgovora sa izvršnim direktorom te kompanije Ilonom Maskom, objavila je agencija Rojters pozivajući se na Desantisov politički tim.

Desantis će biti najveći rival bivšem predsedniku Donaldu Trampu za republikansku nominaciju i verovatno će uzdrmati predizbornu trku. 

Tramp trenutno uživa najveću podršku republikanskih birača, navodi Glas Amerike (VOA).

Mask je retvitovao novinara kablovske mreže Foks njuz koji je preneo da će Desantis objaviti kandidaturu tokom intervjua u sredu uveče po lokalnom vremenu.

Mask je potvrdio da će prisustvovati virtuelnoj konferenciji, čiji domaćin je dnevnik Vol strit džurnal, ali je rekao da to ne predstavlja podršku Desantisu.

"U ovo vreme ne planiram da podržim bilo kog kandidata, ali sam zainteresovan da Tviter bude neka vrsta prostora za razgovor", rekao je Mask.

Desantis (44) trenutno obavlja drugi mandat na položaju guvernera Floride, posle ubedljive pobede na izborima u novembru. 

Mask je u novembru tvitovao da će ga podražati ako se bude kandidovao za predsednika za izbore 2024.

Desantis i Tramp su bili bliski saveznici tokom mandata bivšeg predsednika u Beloj kući. 

Tramp je podržao Desantisa kada se prvi put kandidovao za guvernera Floride. 

Međutim, posle odlaska sa položaja, Tramp je često kritikovao guvernera Floride, navodi VOA.

Tokom pandemije korona virusa, Desantis je postao nacionalno lice otpora nošenju maski i obaveznoj vakcinaciji, a oštro je kritikovao i vodećeg američkog epidemiologa, doktora Entonija Faučija, dodaje Glas Amerike.

Tako se sukobio sa kompanijom Dizni koja se protivila njegovom zakonu kojim je u školama ograničeno razmatranje LGBTQ pitanja. 

Zabranio je i gotovo sve abortuse na Floridi, ukinuo programe za etničku raznolikost na državnim univerzitetima i dozvolio da se oružje nosi bez dozvole, navodi VOA.

Zbog toga je, kako ocenjuje Glas Amerike, postao i popularan među konzervativcima, mada prema poslednjim anketama, Tramp ima veću podršku republikanskih birača.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".