RODITELJI učenice 8. razreda OŠ "Petar Petrović NJegoš" u Vrbasu, kojoj su drugovi iz odeljenja ovih dana, zbog njenog romskog porekla, "poklonili" parče žice, uz komentar: "Tvoji svakako skupljaju bakar, pa da doprinesemo...", nadaju se da se nešto slično neće ponoviti do kraja školske godine, iako strepe šta će biti na maturskoj večeri. Devojčica na tu svečanost definitivno neće ići sa dečakom koji je ranije određen da bude njen "par" jer je on to odbio.

- Svima nam je teško zbog svega što se dogodilo. Sve smo odradili da bude dobro. Trebalo bi iz našeg suočavanja sa roditeljima da se čuje istina, da se kaže kako je sve teklo - rekla je, za "Novosti", direktorka OŠ "Petar Petrović NJegoš" Slavica Gvozdenović.

Devojčicin otac vozi kamion po Evropi i kaže da iz daljine još teže proživljava bol svog deteta, a majka, koja drži cvećaru u Vrbasu, prvi put je kod direktorke pozvana u sredu (17. maja), posle teksta o diskriminaciji njene kćeri, objavljenog u "Novostima".

- Vređanje je počelo u oktobru prošle godine, kad su prvi put počeli da joj spominju bakar, a to se pojačalo i u martu, uz dobacivanje da je Ciganka. NJen razredni starešina pokušao je da je smiri tako što ju je zagrlio i rekao: "Zajedno ćemo ti i ja da prodajemo bakar, od toga ima para." Ovog meseca, kad su joj predali žicu, toliko se potresla da nije htela da ide u školu - priča majka.

 

Čestitka za "rođendan"

DEVOJČICA je doživela neprijatnost i 8. aprila, kad joj je jedna učenica prišla i čestitala rođendan. Ona se začudila i rekla da joj nije rođendan, na šta je dobila odgovor: "Šta se praviš luda, danas je Dan Roma". Otac kaže da se njegova devojčica posle toga sklonila i plakala.

Razredni je, na očevu molbu, razgovarao sa đacima koji su ismevali drugaricu, a posle slučaja sa bakarnom žicom na razgovor je pozvao i njihove roditelje.

Završeno druženje

MAJKA kaže da će, ako dođe inspekcija, čega se pribojavaju u školi, reći da je njeno dete bilo zlostavljano, a bude li se to ponovilo, prijaviće slučaj policiji.

- Provociranje je sad prestalo, ali je druženje završeno. Svi su je odbacili, ostala joj je u odeljenju samo jedna drugarica - kaže majka.

- Majka dečaka koji je doneo žicu, a i sam je bio žrtva vršnjačkog nasilja, izvinila se i rekla da se to više neće ponoviti. Dečak, koji je trebalo da joj bude pratnja na maturi, otkazao je to, uz neumesnu šalu da se plaši da će ona, ako usput vidi tuđ bicikl, otrčati da ga ukrade. NJegov otac je na sastanku rekao da mu ništa ne može - ogorčena je devojčicina majka.

Devojčici će na maturi pratnja biti njen razredni starešina.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".