U Srbiji poslodavci najviše traže konobare, kuvare, vozače, dostavljače, ali i radnike u mesnoj industriji.

Upravo zbog toga jedan veliki domaći proizvođač mesa dovešće 50 radnika iz Bangledaša, piše "Telegraf". Neki od proizvođača kažu da često ni veća plata ne pomaže i da ih često brine da li će im radnik dati otkaz.

- Dok imamo mogućnosti povećaćemo plate, ali ni to ne može zauvek, jer smo ograničeni - kažu u jednoj fabrici ukazujući da su tako pjedini radnici u ovoj industriji došli na nivo plate koju imaju po funkciji više pozicionirani zaposleni.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

Kako kažu, reč je o specifičnoj proizvodnji, koja podrazumeva rokove, pa nije čudo što se u nedostatku radnika okreću uvozu iz drugih zemalja.

Postoji nekoliko poslova koji se rade u mesnoj industriji, a konkretno, u prethodne tri godine traženo je oko 130 mesara na sajtu za oglašavanje poslova.

- Kako je pozicija je izuzetno deficitarna prosek prijava za svaku poziciju iznosio je 5. Tu možemo jasno da zaključimo da su neke ostajale i bez prijava, dok su neke imale svega 10 zainteresovanih potencijalnih radnika. Kao i za sve ostale deficitarne pozicije i broj prijava zavisi isključivo od uslova rada koje poslodavac nudi u samom oglasu za posao, te tako oni koji ne istaknu nikakve ili slabe uslova rada ostaju bez kandidata - kaže Miloš Turinski iz Infostuda, portala koji između ostalog prati dešavanja i na tom tržištu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

 

Mesari kao i veliki broj drugih zanatskih zanimanja deficitarni su već godinama unazad, ističe on.

-  Jedan od razloga tome je nedovoljna zainteresovanost za školovanje ovih kadrova, druga strana je da je veliki broj stručnih kadrova otišao u inostranstvo, a treće je - uslovi. Postojeći kadar na tržištu isključivo možete aktivirati za promenu posla boljim radnim uslovima - kaže Turinski.

Osim mesara iz Bangledaša, i jedan beogradski hotel je već pregovarao o dolasku radnika iz te zemlje što vide kao rešenje za deficit radne snage na domaćem tržištu, pre svega konobara, kuvara, sobarica.

(Telegraf)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".