Zbog niskih temperatura, saobraćaj je usporen, letovi otkazani a nanosi snega u pojedinim područjima dostižu debljinu i od 10 do 20 centimetara. To je izazvalo posebnu "radost" kod kengura, koji su, čini se, uživali u igrama na belom pokrivaču.

Temperature su pale četiri do osam stepeni ispod proseka širom centralne i istočne Australije, ali su jaki vetrovi učinili je subjektivni osećaj da je i do 10 stepeni hladnije, rekao je meteorolog Din Neramor.

 

 

Meteorolozi su takođe predvideli visinu talasa veću od šest metara, koji su već primećeni kod južne obale u ponedeljak ujutro. Uslovi bi mogli da izazovu određena oštećena pojasa obale, odnosno plaža tokom plime.

Omeo, Bombala, Kuma i Kanbera zabeležile su najhladniji majski dan prošle nedelje, pri čemu je u Kanberi najviša temperatura bila tek 7,8 stepeni Celzijusa, a Kuma je "drhtala" na samo 1,7 stepeni.

 

 

Tokom hladnog vikenda sneg je bio rasprostranjen ne samo u planinskim oblastima, već i u nižim oblastima oko jugoistočnog Novog Južnog Velsa.

U planinskim odmaralištima palo je između 10 i 20 centimetara snega a u nekim mestima zabeležen je jak grad.

- Ovakav snežni događaj je znak da zima definitivno nije tako daleko - rekao je Neramor.

(Gardijan)

BONUS VIDEO: