Vlasti u Pakistanu uhapsile su bivšeg premijera Imrana Kana, lidera najveće političke partije u zemlji, ispred suda u prestonici, Islamabadu.

70-godišnji političar je odveden u pritvor dok se spremao da prisustvuje sudskom pretresu o desetinama optužbi protiv njega, u rasponu od navodnih terorističkih aktivnosti i korupcije, do izdaje i drugih krivičnih dela.

Veliki broj Kanovih pristalica okupio se ispred sedišta vojske u Ravalpindiju i skandirao slogane protiv vojske, što nije viđeno u novijoj istoriji Pakistana.

U nekoliko pakistanskih gradova održavaju se protesti zbog hapšenja bivšeg premijera. Od Lahorea do Karachija, pristalice Imrana Kana pale gume i blokiraju puteve kako bi iskazali bes prema policiji i vladi. Zapaljena je i baza pakistanskih vazduhoplovnih snaga kao i privatna rezidencija premijera Pakistana Šabaza Šarifa.

On je svrgnut sa vlasti posle približavanja Rusiji, a sad ga je vojna hunta uhapsila kako ne bi mogao ponovo da učestvuje na izborima na kojima bi izvesno pobedio. 

Više policajaca je povređeno u gradu Kveti na jugozapadu zemlje u sukobima sa demonstrantima.

BONUS VIDEO: