Napravili ste obilan ručak, niste sve pojeli i želeli biste to sutradan da iskoriste za novi obrok. Međutim, u dilemi ste treba li podgrevati ostatke ručka ili ne, odnosno zanima vas koji su ostaci sigurni za podgrevanje, a koji nisu.

Nedavno je riža etiketirana kao hrana koja ne bi trebalo da se podgreva jer neki korisnici TikToka tvrde da su se otrovali njome. Ako redovno jedete rižu, sigurno ste je i sami nekad podgrejali. Stoga se postavljala pitanje jeste tako rizikovali trovanje.

Kim Lindsi, dijetetičarka iz Australije, navela je četiri namirnice koje je prilično rizično podgrevati i četiri koje su zapravo dobre, suprotno uvreženom mišljenju.

Koje namirnice su rizične za podgrevanje?

Jaja

Čini nam se da ova namirnica može večno da traje u hladnjaku, ali pre nego što je skuvate. Ako imate ostatke omleta, postoji više rizika. U redu je ispečena jaja staviti u mikrotalasnu ili rernu, ali problem nastaje kada ih ostavite izvan hladnjaka. Jaja mogu da nose bakteriju salmonelu, koja uzrokuje trovanje hranom, a ako je duže vreme držite na sobnoj temperaturi dajete bakterijama više vremena za razmnožavanje. Lindsi navodi da su jaja koja stoje na temperaturama 4-73 stepena Celzijusa u "opasnoj zoni".

Foto: Profimedia

 

- Patogeni mogu brže da rastu kad su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i više štetnih bakterija, tada postoji veći rizik od trovanja hranom kada je jedemo - navodi Lindsi za Dejli Mejl.

Američka Agencija za hranu i lekove savetuje da jaja i jela koja ih sadrže ne budu van hladnjaka duže od dva sata ili jedan sat u toplijim danima. Isto tako, ističu da se ostaci jela s jajima iskoriste tokom tri do četiri dana. Uz to, budite oprezni s mikrotalasnom.

- Problem sa mikrotalasnom peći je u tome što može neujednačeno da zagreje. Ponekad je hrana vruća na rubovima, a hladna u sredini ili obrnuto - rekla je Lindsi.

Ona preporučuje da se jelo promeša nakon što se zagreje do pola, a posuda okrene kako bi se toplota ravnomerno rasporedila.

Riža

Zapravo korisnici TikToka su u pravu, može doći do trovanja podgrejanom rižom. Kuvana riža može da sadrži Bacillus cereus. To je bakterija koja stvara spore i obično se nalazi u tlu, na povrću i u mnogim sirovim i prerađenim namirnicama, uključujući krompir, grašak, pasulj i određene začine.

Simptomi bolesti uzrokovane ovom bakterijom uključuju povraćanje, proiv i grčeve u trbuhu.

- Riža je izrazito rizična. Te spore su otporne na toplotu, pa čak i kada ih zagrejete, i dalje mogu da uzrokuju štetne patogene - kaže Lindsi.

Foto: Profimedia

 

Dodatne probleme može da izazove držanje riže na sobnoj temperaturi. Što se riža nakon toga duže drži na sobnoj temperaturi, veća je verovatnoća da će bakterije širiti. Kako bi se sprečio rast bakterija, Harold Mekgi, naučnik za hranu, savetuje hlađenje unutar četiri sata, a zatim premeštanje u hladnjak. Ako rižu podgrevate, to učinite samo jednom i važno je da ona dođe do temperature od 73°C ili više kako bi bila sigurna.

Spanać

Podgrevanje spanaća može da bude direktno povezano sa rizikom od raka. Zeleno lisnato povrće poput sanaća sadrži jedinjenja koja se zovu nitrati. Kad se nitrati ugreju, mogu se razgraditi u jedinjenja koji povećavaju rizik od raka. Nitrati sami po sebi su bezopasni. Međutim, bakterije koje žive u ustima i enzimi u telu mogu da ih pretvore u nitrite, a zatim u nitrozamine. Oni mogu biti kancerogeni.

Osim toga, ako spanać nije pravilno zagrejan, bakterije Listeria monocutogenes još  mogu živeti na njemu. Ona može da uzrokuje listeriozu, ozbiljnu infekciju koja rezultira groznicom, simptomima sličnim gripu, glavoboljom, ukočenim vratom, zbunjenošću, pa čak i napadima. Uopšteno, unapred pripremljene salate i kupovno zeleno lisnato povrće nose rizik od listerije, upozorava Lindsi.

Krompir

Slično kao i kod riže, problem sa krompirom nije sama toplina nego predugo ostavljanje na sobnoj temperaturi. Ako je na sobnoj temperaturi duže od dva sata, ulazi u "opasnu zonu", što može da dovede do rasta bakterije Clostridium botulinum. Ona uzrokuje botulizam, stanje u kojem toksini napadaju živce i mogu da uzrokuju probleme sa disanjem. To rezultira simptomima kao što su povraćanje, mučnina, bol u stomaku i proliv. Smrtonosan je u jednom od deset slučajeva. Takođe postoji povećan rizik od botulizma sa krompirom pečenim u aluminijumskoj foliji.

Foto: Profimedia

 

- Bakterije koje dolaze iz tla bile bi na krompiru, a zatim aluminijum isključuje kiseonik i može da im omogući rast - rekao je Tobi Amidor, stručnjak za sigurnost hrane.

Isto tako, Lindsi kaže da deo rizika kod pire krompira predstavljaju njegovi kvarljivi sastojci, poput mleka, maslaca. Zato ističe da je važno da je manje od dva sata izvan hladnjaka te da se tokom podgrevanja dobro prokuva, tačnije, treba da se pari.

Koje namirnice su dobre za podgrevanje?

Riba

Uprkos svojoj lošoj reputaciji jer ostavlja neugodan miris u mikrotalasnoj pići, riba nosi mali rizik ako je podgrejete naradnog dana.

- Riba je izuzetno sigurna za podgrevanje - navodi Lindsi.

Slično riži i jajima, izbegavajte da je držite na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Iako možete da je stavite u mikrotalasnu peć bez ikakvog rizika, podgrevanje na ovaj način može da je isuši i uništi teksturu. Stoga je najbolje da odaberete šporet da bi se sprečilo sušenje.

FDA preporučuje držanje kuvane ribe u hladnjaku ne duže od tri do četiri dana i podgrevanje na najmanje 75°C.

Mleko

Iako ga obično pijemo hladno, možete ga i zagrejati. Neuobičajeno je, ali nije opasno.

- Budući da se radi o kvarljivoj hrani, verovatno postoji malo više brige, poput datuma "upotrebiti do" na mleku. Ako se toga držite, sigurni ste - navodi Lindsi.

Foto: Profimedia

 

Isto tako, ona dodaje da zagrevanje na visokoj temperaturi može da ubije bakterije kao što su listerija, salmonela i ešerihija koli.

- Visoka temperatura će uništiti te bakterije i tada bi trebalo da bude sigurno za konzumaciju - objasnila je.

Međutim, majčino i adaptirano mleko moglo bi da bude izloženo većem riziku uništavanja hranjivih materija.

- Ako ćete ponovo da podgrevate ove namirnice, možete uništiti neke vitamine koji se nalaze u njima - istakao je Amidor.

Piletina

Iako će verovatno imati bolju teksturu i ukus ako je zagrejete na šporetu ili u rerni, piletina je sigurna i u mikrotalasnoj peći. Ključ je u tome da je okrećete svaka dva minuta dok ne dosegne temperaturu od 75°C. To smanjuje rizik od salmonele.

Sve dok nije na sobnoj temperaturi više od dva sata, piletina nosi mali sigurnosni rizik, navodi Lindsi. Američka agencija za hranu i lekove takođe preporučuje čuvanje kuvane piletine u hladnjaku ne duže od jednog do dva dana.

BONUS VIDEO: