Veliki broj Srba sutra, 6. maja, obeležava Svetog velikomučenika Đorđa, Đurđevdan, kao krsnu slavu. Po broju svečara, Đurđevdan je na drugom mestu u Srbiji.

Zbog tragičnih događaja i proglašenja dana žalosti u Srbiji vernici koji su se s radošću pripremali da proslave Đurđevdan u nedoumici su da li bi trebalo da odustanu od obeležavanja krsne slave ili ne.

Foto: Profimedia

 

 

- Krsna slava se slavi u svim okolnostima. Kolač se prinosi u čast svetitelja kome je slava posvećena, a za zdravlje i napredak porodice. Žito je u pomen naših upokojenih od kojih smo primili slavu. Slava inače ne treba da bude gozba i pir. Pre svega molitveno treba proslaviti ime Gospodnje i svetitelja kojeg tog dana Sveta Crkva proslavlja - kaže sveštenik Milivoje.

Glavna obeležja krsne slave su osveštano žito, kolač, sveća i vino. Svečani ručak, uz muziku i pesmu, sa mnogo gostiju deo je običaja koje smo vremenom "uveli".

Takođe, kada je reč o privatnim skupovima i događajima, zakon se na to ne odnosi. Prema tome svadbe, rođendani i druge proslave sa zakonske strane su dopuštene ako se ne održavaju na javnom mestu.

BONUS VIDEO:

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&