Pevačici Marini Tadić je otkrivena endometrioza, zbog koje je morala na operaciju, a zatim je uvedena u veštačku menopauzu.

- Ne znam kako sam preživela, a ni kako su to izdržali oni oko mene - kaže Marina Tadić, koja je morala da se podvrgne ozbiljnoj ginekološkoj operaciji. Posle nje je uvedena u veštačku menopauzu koja joj je veoma teško pala.

Foto: N. Fifić

 

 

Kod pevačice je otkrivena endometrioza, koja je nastupila dosta naglo. Bila je, kako kaže, iznenađena ovom bolešću.

- Često idem kod ginekologa i nisam neko ko se zapusti - objasnila je Marina u emisiji RTS Ordinacija i dodala:

- Zato je dijagnoza došla neočekivano, tim pre što mi je doktor odmah rekao da je najbolje rešenje operacija - rekla je Marina.

Kako je objasnila dr Biljana Živaljević, endometrioza nastaje kada posle ciklusa sluznica materice ne izađe, u potpunosti, iz organizma kroz menstrualnu krv već ćelije prođu do do nekih drugih organa, često jajnika. Moguće je, kako kaže, da endometrioza prodre i do pluća, pa čak i nekih nerava, ali to su ređe situacije.

Foto: ATA images

 

 

Kako doktorka kaže, ne zna se tačno uzrok endometrioze, ali se ona mora držati pod kontrolom. Naročito može da bude opasna kao jedan od glavnih uzročnika steriliteta. Najčešće se otkriva slučajno, ali se dešava i da se pacijentkinje prvo jave zbog bolnih menstruacija koje su karakteristične jer tegobe jačaju 4. ili 5. dana ciklusa.

BONUS VIDEO: