Ptica "ćelavi ibis" imena "Nova" primećena je u BiH, tačnije u okolini Cazina. NJegova je vrsta u ovom delu Evrope izumrla je još u 17. veku, a sada se vratila i to iz Austrije preko Italije i Hrvatske.

Ovu informaciju potvrdila je Organizacija za zaštitu životne sredine "Bentornato Ibis" iz Toskane u Italiji, koja prati kretanje ove izuzetno retke vrste ptica, kojih je, prema poslednjim istraživanjima, na svetu ostalo još svega oko 300.

 

 

- Nova je stigla do Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u blizini Cazina, a točna lokacija dostupna je u besplatnoj aplikaciji Animal Tracker. Pomozite nam da ga držimo na oku i podijelite ovaj apel - kažu iz ove organizacije, prenosi Klix.ba. 

Na svojoj Fejsbuk stranici podelili su i nekoliko osnovnih informacija o ovoj ptici. "Severni ćelavi ibis je migratorna vrsta. Vrsta je izumrla iz srednje Evrope od sredine 17. veka (većinom zbog ubijanja).

 

 

Danas se smatra da je vrsta ozbiljno ugrožena izumiranjem širom sveta", kažu iz ove organizacije.

Odlike vrste

Za razliku od ostalih srodnika iz porodice ibisa, ćelavi ibis nije ptica vlažnih staništa. Preferira suve, polupustinjske reljefe, travnata staništa, a za gnezda najčešće bira šupljine u stenama. Zanimljivo je istaći da odmah po polaganju jaja, ljuska ima bledoplavu boju, a odmicanjem inkubacije koja traje 24-25 dana, boja ljuske se menja u smeđu. Mladunci se osamostaljuju nakon 50 dana. 

Istorijski podaci govore o populacijama koje su se održavale do početka dvadesetog veka i naseljavale evropske Alpe, delove severne Afrike i pojedine oblasti srednjeistočnog azijskog kontinenta. Zahvaljujući ljudskom delovanju došlo je do značajnog pada brojnosti, pa je istraživanje koje je obavljeno 2004. godine pokazalo da su u prirodi preostale samo dve manje divlje populacije ćelavog ibisa, od kojih je 95% jedinki zabeleženo u Maroku, a ostatak u Tunisu.



(Večernji list.ba)