Glumac Mikele Plaćido, koji je tumačio ulogu inspektora Korada Katanija imao je, pak, podeljena osećanja prema seriji koja mu je donela ogromnu popularnost. Iako se vezao za lika, bio je i ogorčen što je godinama vezan za njega.

Kako je Plaćido govorio o Kataniju, seriji, pisale su TV Novosti daleke 1993. godine, a tekst u kojem se mogu naći i detalji o njegovoj karijeri i privatnom životu, prenosimo u celosti:

Dugogodišnji zarobljenik svetskog uspeha, Mikele Plaćido, istovremeno voli i mrzi "Hobotnicu". Snašlo ga je ono što i mnoge njegove kolege: bio je primoran da godinama igra jedan te isti lik, uz opasnost da izgubi sopstveni identitet. "Kako se može ostati svoj gospodar kada se gradovi u mnogim delovima sveta, bukvalno, isprazne dok se prikazuje serija" - pita se Plaćido.

Foto: Reprint TV Novosti

 

Omršaveo, potpuno sede kose, što ga u očima nekih dama čini još privlačnijim, Mikele, rođen 19. maja 1946. poslednji put se u ulozi inspektora Katanija pojavio u četvrtom ciklusu "Hobotnice" koja se, kao što će se kasnije tačno ispostaviti, nije ovde zaustavila. Nedavno je snimljen i šesti deo sa novom glumačkom ekipom.

- Verovali ili ne, ja nisam uopšte hteo da igram ni u prvoj epizodi koju je tada režirao Damijano Damijani. Posle četiri godine neprekidnog igranja jedne jedine role, međutim, postao sam vezan za lik Korada Katanija. LJudi nemaju predstavu koliko je teško udahnuti život jednom tako nesrećnom i maleroznom tipu kakav je on. I pored toga što mi je zaista dojadio, dugujem mu zahvalnost što mi je omogućio toliku popularnost.

Foto: Reprint TV Novosti

 

Dogovor je bio da posle desetak epizoda Katani "pogine na zadatku", ali scenaristi Ruli i Petralja su u toj "borbi mišljenja" odneli pobedu i Katani je ipak ostao živ! (Oprobani holivudski recept). Kao i kod svakog rasnog heroja, a on to jeste, Katanijeva sudbina je da ostane usamljen i neuništiv. U prvoj "Hobotnici" je izgubio ćerku, u drugoj suprugu, u trećoj ljubavnicu. U četvrtoj nada postoji, ali je, u stvari, nezamislivo videti Katanija srećnog.

Šta li se to novo dešava sa K. K.? I dalje, sa više ili manje uspeha, izlazi na kraj sa kriminalcima koji se, za promenu, sada bave trgovinom radioaktivnim otpadom. Pored Plaćida, pojavljuju se dva nova ženska lika: žena sudija, u interpretaciji Patricije Milardet (ostala je u daljim epizodama) i Ester, ćerka bogatog finansijera, koja - uprkos snažnim osećanjima prema Kataniju - mora da se uda za inspektorovog glavnog neprijatelja, mafijaša Tana Karidija. Zaljubljenu mladu ženu tumači Simona Kavalari.

Foto: Reprint TV Novosti

 

Elem, za Mikelea su Katanijeve avanture davno završene. Sa velikim zadovoljstvom "bacio" se na druge, ležernije uloge, a oprobao se i kao reditelj. NJegov drugi rediteljski pokušaj, film "Prijateljice srca" prikazan je na prolom kanskom festivalu (tom prilikom su mu lopovi sve odneli iz hotelske sobe) i izazvao mnoge polemike, a specijalno u Italiji: Mikele tumači lik oca koji se, pošto ga je žena napustila, upušta u ljubavnu vezu sa - rođenom ćerkom.

Malu ulogu u filmu ima Mikeleova supruga Simoneta Stefaneli koja je sarađivala i na pisanju scenarija. Simoneta je dugogodišnja glumčeva životna saputnica i majka njihovo dvoje dece, ćerke Violante (17) i sina Mikelanđela (3). (Glumac ima još jednog sina iz veze sa jednom američkom glumicom). Bilo je poprilično kriznih trenutaka u njihovoj vezi, ali je gospođa Plaćido prešla preko svih ljubavnih avantura svog nestašnog muža koji o ženama ima ovakvo mišljenje:

- Moj ideal je žena domaćica. Naravno, privlačna i slatka, senzualna, ali bez mušica u glavi. Ja sam već sredovečan čovek i u tim godinama želim jednostavnu ženu koja će me, kad se uveče vratim s posla, sačekati sa osmehom i dobrom večerom. Šta mogu, ja sam zatucani Mediteranac.

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ova minijatura je izašla 17. februara 1993 godine u "TV Novostima" *

BONUS VIDEO: