Dobra vest jeste da ne morate da ih bacite. Postoji izutetno koristan način da ih upotrebite...

Razbijene ljuske uskršnjih jaja mogu da se primene na nekoliko načina. I ako brinite da su vam ostali samo sitni komadi koji su neupotrebljivi, odmah da vas razuverimo - i oni imaju svoju namenu. Možete da ih sameljete u prah i iskoristite u razne svrhe...

Najčešća primena je u bašti i za uzgoj biljaka. Savet stručnjaka jeste da ih prethodno sameljete... Evo šta zapravo prvo treba da uradite: 

  • Nežno isperite komade ljuski i stavite ih na sunce da se osuše. Osušene komade čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
  •  Sameljite osušene komade ljuske u prah, blo u mašini, avanu, čekićem za istanjivanje mesa ili jednostavno oklagijom.
  • Foto: Profimedia

     

     

    Kako možete da upotrebite ljuske jaja?

    Postoje i kreativni načini za upotrebu šarenih ljuski, deca u vrtiću mogu od njih da prave venčiće, nakit, ali najpopularniji način da se iskoriste jeste u baštovanstvu. Kada ste ih jednom samleli, prah dodajte zemlji u saksiji ili rasporedite oko biljaka u bašti. Isto uradite i sa ljuskama koje prethodno niste usitnili - razbacajte ih oko biljaka i pustite da odrade svoju "magiju".

    Foto: Profimedia

     

     

    Zašto je ljuska jajeta korisna za uzgoj biljaka? Reč je o kalcijumu (preko 30%) i drugim nutrijentima kojima je bogata. Sadrži magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5 odsto organske materije, koja se nalazi u opni i ostaje na ljusci u obliku proteina. Takođe značajan je izvor azota i umnogome poboljšava kvalitet zemljišta. Međutim, u najvećem procentu se u ljusci nalazi kalcijim koji deuje kao sjajno sporodelujuće đubrivo. Tokom razlaganja u zemljištu, iz ljuske se oslobađa ovaj mineral koji hrani biljke i reguliše pH vrednost zemljišta i smanjuje njegovu kiselost.

    (Mondo)

    BONUS VIDEO:

     

    Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

    Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".