Valentina Vasiljeva ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao majka koja je rodila najviše dece na svetu, čak 69!

Valentina je bila prva žena Fjodora Vasiljeva. Ovaj ruski bračni par je živeo u Rusiji, u mestu Šuji, u prvoj polovini 1700-ih. Tokom svojih 75 godina života, Valentina je uspela da izrodi 69 dece kao rezultat 27 trudnoća (16 setova blizanaca, sedam trojki i četiri četvorke).

Nažalost, dvoje blizanaca je umrlo u detinjstvu, ostavljajući Valentinu sa 67 preživele dece. Na osnovu ovih podataka, ova žena drži Ginisovu knjigu rekorda za najveći broj dece rođene od jedne majke.

Najplodniji par u istoriji

O Valentininom životu se ne zna mnogo, osim što je rodila 69 dece, živela u vreme Ruskog carstva i feudalnog društva.

Pošto je život seljaka u Rusiji bio izuzetno surov, porodice su težile ka tome da budu što brojnije. Međutim, čak i po tadašnjim standardima, porodica Vasiljev je bila veoma velika.

Valentina je u trudnoći provela neverovatnih 18 godina svog života. Imena njene dece nestala su iz istorije uglavnom zbog toga što porodična evidencija nije bila ili proverena ili tačna.

Iako i dalje postoje neka neslaganja oko stvarnog broja dece koju je ova žena rodila, njena plodna materica i dalje je poznata po tome što je rodila šokantan broj beba.

NJen muž, Fjodor Vasiljev je sa drugom ženom imao šest parova blizanaca i dva para trojki odnosno imao je 87 biološke dece tokom svog života.

Kontroverze oko tvrdnji

Prvi objavljen izveštaj o Fjodorovoj deci datira iz 1783. godine, kada se pojavio u izdanju "The Gentleman's Magazine". U njemu je navedeno da su izveštaji, "ma koliko bilo zapanjujuće, pouzdani su, jer su stigli direktno od engleskog trgovca u Sankt Peterburgu njegovim rođacima u Engleskoj, koji su dodali da će seljak biti predstavljen carici".

Izveštaji su potvrđeni u komentaru Ivana Nikiča Boltina iz 1788. i ponovo 1834. u knjizi Aleksandra Pavloviča Bašutskog.

Drugi izvori su ostali skeptični u pogledu autentičnosti ovih tvrdnji. Na primer, u članku DŽulije Bel iz 1933. godine, on se poziva na knjigu iz 1970. u kojoj se navode tvrdnje o deci Vasiljev, ali je ona oprezno proučavala te tvrdnje. Napisala je da je slučaj prijavio The Lancet 1878. godine kao deo članka o proučavanju blizanaca. U ovom članku se navodi da je Francuska akademija nauka pokušala da proveri tvrdnje o deci Vasiljev, ali je obaveštena da, "Svaka istraga je bila suvišna, da članovi porodice i dalje žive u Moskvi i da su bili predmet usluga Vlade".

Mnogi drugi kritičari su doveli u pitanje tvrdnje zasnovane na nedostatku moderne nauke u 17. veku, što bi bilo kojoj ženi neverovatno teško da rodi toliko dece. Ginisova knjiga svetskih rekorda, međutim, nastavlja da brani rekord, navodeći da postoji mogućnost da je žena možda imala hiper ovulaciju u jednom ciklusu ili da je imala retku sposobnost da oslobodi više jajnih ćelija.

(Blic žena)