ako navodi AP, teško stanje ovih porodica pomoglo je da se pokrenu protesti i sukobi ranije ove godine koji su na kraju doveli do 11-dnevnog rata u Pojasu Gaze.

U saopštenju koje su danas izdale, četiri porodice su rekle da njihova odluka proizilazi iz "verovanja u pravdu naše stvari i našeg prava na naše domove i našu domovinu."

Predlog koji je izneo Vrhovni sud Izraela ranije ovog meseca bi ih učinio "zaštićenim stanarima'''', a koji bi blokirao bilo kakav nalog za iseljenje i rušenje domova najmanje narednih 15 godina, navodi izraelska grupa za ljudska prava koja pomno prati dešavanja u gradu Ir Amim.

Četiri porodice su među desetinama u Jerusalimu kojima jevrejske naseljeničke organizacije prete deložacijom u nekoliko slučajeva koji su u različitim pravnim fazama.

Doseljenici koriste izraelski zakon koji im dozvoljava da traže imovinu koja je bila u vlasništvu Jevreja pre rata 1948. godine, kada su jevrejske vođe proglasile stvaranje države Izrael. Palestinci koji su izgubili domove, imovinu i zemlju u istom sukobu nemaju pravo da ih povrate, navodi AP.

Izrael je zauzeo istočni Jerusalim zajedno sa Zapadnom obalom i Pojasom Gaze u ratu 1967. godine. Palestinci žele da od sve tri teritorije formiraju svoju buduću državu i smatraju istočni Jerusalim svojom prestonicom. Izrael je anektirao istočni Jerusalim ubrzo nakon rata 1967. godine i smatra ceo grad svojim glavnim gradom, što većina međunarodne zajednice ne priznaje.