Producentkinja filma i serije "Vera" Danka Milošević okupila je ponovo ovaj dvojac kako bi zajedno prikazali u deset epizoda ulogu Aleksandra Rankovića u pojedinim značajnim i prelomnim periodima pre, u toku i posle Drugog svetskog rata.

Deo snimanja obavljen je na Dedinju u vili koja predstavlja porodičnu kuću Rankovića u Dubrovniku, a granatirana je tokom rata devedesetih. Posle tumačenja uloge Josipa Broza Tita, Aleksandra Rankovića igra Nebojša Dugalić.

- Napravili smo malo obrt. Sagledali smo taj period iz dva različita ugla, jer ovo je priča o blistavoj karijeri i njenom sunovratu. Ranković je bio u zatvoru, prošao rat, ali dospeo i do najvećih pozicija u zemlji. Kad je krenula čistka, nije ga mimoišla - kaže Dugalić.

Ranković je umro 1983. godine, a glumac ga pamti kao dete.

Foto: ATA images

 

 

- Sklonjen je čovek koji je čuvao srpske interese. Bilo je to malo složenije situacija, jer su se pravile pozicije šta će biti nakon Titove smrti - otkrio je Dugalić.

Rankovića u mladosti igraće Pavle Čemerikić. Snimanju je prisustvovao Slobodan Ranković, sin Aleksandra Leke Rankovića, kog u seriji igra mladi glumac Đorđe Kadijević.

U seriji "Drug Marko" detaljno se obrađuje složeni odnos Aleksandra Rankovića i Josipa Broza Tita, odnos sa Slobodanom Penezićem Krcunom, Dobricom Ćosićem, Kočom Popovićem, popom Vladom Zečevićem, Lolom Novaković...

Foto: Milena Anđela

 

 

Posebno mesto zauzima njegova supruga Ladislava Slavka Ranković, koja je snosila velike posledice zbog optužbi i smene svog muža, ali je ostala nepokolebljivo uz njega i dostojanstveno podnosila nametnute sankcije i progon kao univerzitetski profesor. Slavku tumači Vaja Dujović, Tita igra Dragan Vujić Vujke, a Jovanku Broz ponovo mlada Milica Tomašević. Serija će se emitovati na RTS-u.

(Kurir)